Gemeente Zwartewaterland


Nieuws- en Persberichten

Facelift voor centrum Zwartsluis

Scheiding tussen lang en kort parkeren

Burgemeester en wethouders van Zwartewaterland hebben 22 maart 2011 ingestemd met het "Ontwerp herinrichting openbare ruimte centrum Zwartsluis". Dat betekent dat het centrum van Zwartsluis op de schop gaat door onder meer de aanleg van een plein voor het Oude Gemeentehuis en het versterken van de terrasfunctie van de huidige Marktlocatie. Ook de zgn. eilandjes zijn in het plan opgenomen. Ze worden onderling door middel van bruggen verbonden, waarna een doorgaand wandelpad wordt aangelegd. Het instellen van eenrichtingverkeer moet ervoor zorgen dat de Handelskade toegankelijk wordt vanaf de provinciale weg richting de Zomerdijk. Zo wordt meer ruimte gecreëerd voor een boulevard langs het water. Nog dit jaar wordt met de herinrichting begonnen.

Het realiseren van dit plan vraagt om een aantal verkeersmaatregelen. Over het instellen van eenrichtingverkeer aan de Handelskade moet nog een verkeersbesluit worden genomen. Verder verdient het parkeren nog veel aandacht. Het gebied rondom de C 1000 wordt gezien als boodschappencentrum. In dit gebied blijft een kort parkeerregiem van kracht, gelijk aan de huidige situatie. Momenteel geldt twee uur als maximale parkeerduur. In het centrum wordt het aantal parkeerplaatsen iets verminderd, maar langs de randen van het centrum (aan de overzijde van de provinciale weg) komt meer ruimte voor lang parkeren. Er komen in dit gebied 56 parkeerplaatsen bij. Eén van de aandachtspunten op de huidige Marktlocatie blijft de verkeersveiligheid met betrekking tot bevoorradingsverkeer en passerende fietsers. Bij het in gebruik nemen van het nieuwe Agnietencollege wordt het fietsverkeer geïntensiveerd.

Om zoveel mogelijk bij de sfeer van de oude gezellige karakter van het centrumgebied aan te sluiten is in het plan is veel aandacht gegeven aan de keuze van materialen en straatmeubilair. Er is gekozen voor duurzaam materiaal in de vorm van gebakken klinkers voor het hele centrum. Voor het Oude Gemeentehuis wordt een plein aangelegd met een geruit straatmotief, geïnspireerd om het gemeentewapen van de voormalige gemeente Zwartsluis. Verder wordt aangesloten bij de "historisch" masten en armaturen die al in het centrum zijn toegepast. In het ontwerp is rekening gehouden met de plaatsing van ondergrondse containers, ter vervanging van de huidige minder fraai ogende bovengrondse containers. Op die plaatsen waar ondergrondse opslag van afval niet mogelijk is, zullen de containers achter een groenwand worden geplaatst. Op de eilandjes blijven de bijzondere bomen behouden en wordt een aantal bomen verlicht met grondspots.

Met het vaststellen van dit inrichtingsplan dat gemaakt is door bureau Arcadis, wordt bereikt dat voor het gehele centrum gebied van Zwartsluis, inclusief de eilandjes behorende bij het bezoekerscentrum, een eenduidige inrichting wordt verkregen. Het ontwerp voor het plan is donderdag 3 maart tijdens een goedbezochte inloopbijeenkomst gepresenteerd aan de inwoners van Zwartsluis. Deze bijeenkomst leverde een aantal bruikbare tips op. In de aanloopfase van het plan zijn vertegenwoordigers van de Handelsvereniging Zwartsluis, de stichting Fortresse en de stichting Bezoekerscentrum Zwartsluis zijn actief bij het proces betrokken.

Hasselt, 24 maart 2011