Artsen zonder Grenzen

Opvang migranten op Lampedusa is onaanvaardbaar en mensonwaardig

04-04-2011

Op het eiland Italiaanse Lampedusa moeten 3.000 migranten samen 16 chemische toiletten delen. Er zijn slechts 2 watertanks aanwezig, waarvan de overheid 1,5 liter water per migrant ter beschikking stelt. Deze omstandigheden zijn ver beneden de geaccepteerde humanitaire normen van 20 liter water per dag per persoon en 1 latrine op elke 20 mensen.

Migranten op Lampedusa moeten provisorische onderkomens voor zichzelf maken. De opvangomstandigheden zijn erbarmelijk. Maart 2011. © Halimata Amadou/MSF Slechter dan in vluchtelingenkampen

'Het is moeilijk te geloven dat we het over Italië hebben, een land dat lid is van de G8, een groep van 8 leidende industriestaten! De omstandigheden op Lampedusa zijn slechter dan Artsen zonder Grenzen die heeft gezien in menig vluchtelingenkampen,' zegt Kostas Moschochoritis, directeur van Artsen zonder Grenzen Italië.

18.000 migranten

Na de volkopstanden en de gewelddadige confrontaties in Noord-Afrika zijn al meer dan 18.000 migranten aangekomen op Lampedusa. Sinds 14 februari biedt Artsen zonder Grenzen er in samenwerking met lokale autoriteiten medische hulp aan migranten en asielzoekers. Het team geeft medische zorg via een mobiele hulppost om te kijken welke mensen dringend medische zorg nodig hebben. In de komende dagen zal Artsen zonder Grenzen voor een tweede keer meer dan 2.500 hygiënekits met dekens, zeep en handdoeken uitdelen. Maar zonder reële en concrete sanitaire voorzieningen zijn deze hulpactiviteiten een druppel op een hete plaat. 'Deze omstandigheden zijn onaanvaardbaar en mensonwaardig,' zegt Kostas Moschochoritis.

Betere opvang nodig

De Italiaanse regering verscheept nu migranten van Lampedusa naar identificatie- en detentiecentra naar Apulië, Sicilië en andere gebieden in Italië. Artsen zonder Grenzen maakt zich zorgen over de situatie op het eiland en in de andere centra, waar mogelijk ook overbevolking is. 'Slechte hygiënische omstandigheden verhoogt het gevaar op verspreiding van besmettelijke ziekten. De omstandigheden waarin de migranten worden opgevangen moeten beter zijn en ze moeten medische zorg kunnen krijgen,' aldus Barbara Maccagno, medisch verantwoordelijke voor Artsen zonder Grenzen in Italië.

Lange en gevaarlijke reis

'De afgelopen dagen kwamen mensen vooral uit Tunesië, maar we hebben ook geholpen bij het ontschepen van mensen die Libië zijn ontvlucht - vaak komen zij oorspronkelijk uit Eritrea, Somalië, Gambia, Nigeria en Sudan. De reis vanuit Libië is lang en gevaarlijk, hun gezondheidstoestand baart ons daarom ernstige zorgen,' besluit Barbara Maccagno.