Ministerie van Defensie

Robuuste rolstoel voor jongen in Kabul

4 april 2011, 15.39 uur

Hamed Ghafoor, een vertrouwd gezicht voor de Nederlandse militairen in Kabul, heeft zaterdag een nieuwe rolstoel ontvangen. Het initiatief kwam van majoor Edwin Kok, een van de 9 Nederlandse militairen in de Afghaanse hoofdstad, en werd breed gedragen door de internationale staf van de NAVO-trainingsmissie in Afghanistan.

De jongen is een opvallende verschijning rond Camp Eggers, middenin de zogeheten Green Zone, waar ook de Nederlanders zijn gehuisvest. Vanwege een handicap aan zijn benen verplaatst hij zich, met een slipper in zijn hand, op een plat karretje. Ondanks zijn situatie staat hij bekend als altijd vrolijk en in voor een praatje.

In bijzijn van zo´n 100 militairen van verschillende nationaliteiten ruilde hij op het kamp zijn oude karretje in voor de speciaal voor hem gemaakte rolstoel. Het vervoermiddel is geschonken door Stichting Welzorg en is door het bedrijf ROAM omgebouwd tot een zogenoemde hand-bike; aangepast op Hamed en robuust genoeg voor de Afghaanse omstandigheden.

Veiligheidsopbouw

Hamed tussen enkele Nederlandse militairen in Kabul. Foto: ministerie van Defensie

Majoor Kok draagt als strategic planner bij aan de NATO Trainings Mission Afghanistan. De missie bouwt aan het Afghaanse leger, de Afghaanse politie en de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken. De 9 Nederlandse militairen werken ook mee aan de voorbereiding van de politietrainingsmissie die Nederland binnen een aantal maanden start in het noorden van Afghanistan.