Gemeente Brummen


Raad oriënteert zich op conceptplan voor Centrum Brummen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 04-04-2011)

Vanaf het voorjaar van 2009 wordt gewerkt aan een plan voor een toekomstige inrichting van het centrum van Brummen. De plannen zijn nu gereed en worden voorgelegd aan de lokale samenleving en politiek. Hiervoor wordt een opiniërende raadsvergadering gehouden. Deze vindt plaats op donderdagavond 14 april in de raadzaal van het gemeentehuis. Iedereen is van harte welkom aanwezig te zijn en zijn of haar reactie op de plannen te geven. De verwachting is dat nog voor de zomer het plan (in de vorm van een structuurvisie) door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

In het voorjaar van 2009 is het project Centrumplan Brummen gestart met een eerste burgerdebat en het instel-len van een brede werkgroep en een klankbordgroep. Deze groepen zijn de afgelopen twee jaar actief betrokken geweest bij het ontwikkelen van de plannen voor de mogelijke toekomstrichting voor het dorpscentrum van Brummen. Met brede steun is in 2010 gekozen voor het model Ambachtstraat. De afgelopen maanden is dit model verder uitgewerkt tot een structuurvisie.

Visie voor centrum
Het voorkeursmodel Ambachtstraat kiest ervoor gebruik te maken van de bestaande structuur en deze te versterken. Maatschappelijke functies worden zoveel mogelijk geclusterd rondom het Graaf van Limburg Stirumplein. Hierbij kan gedacht worden aan een verdere ontwikkeling van Plein Vijf, nieuwe huisvestiging voor de bibliotheek, thuiszorg en eventueel een gezondheidscentrum en nieuwe school. De winkelvoorzieningen worden zoveel mogelijk geconcentreerd rondom het Marktplein en de Ambachtstraat. Bedoeling is om winkelvoorzieningen aan beide zijden van de Ambachtstraat mogelijk te maken.

Het college heeft met instemming de plannen, maar ook de succesvolle interactieve wijze waarop deze tot stand is gekomen begroet. Daarbij heeft het college herhaald dat met het vaststellen van deze visie de bal ligt bij marktpartijen en eventuele particuliere initiatiefnemers om in de komende jaren de ambities en mogelijkheden die in dit plan zijn beschrijven, waar te maken. De gemeente Brummen stelt hiervoor geen uitvoeringsmiddelen beschikbaar en heeft het vertrouwen dat andere (markt)partijen het centrumplan tot een succes zullen maken.

Meer lezen?
De structuurvisie bevat een stedenbouwkundig plan, dat op hoofdlijnen aangeeft hoe het centrum er in de toekomst uit kan komen te zien. Het dient als kapstok voor uitvoeringsplannen voor de komende jaren. De visie kunt u lezen op deze speciale projectpagina over het centrumplan Brummen. Wilt u meepraten tijdens de opiniërende raadsvergadering van donderdag 14 april? Dan kunt u dit vooraf melden bij de griffie van de raad via mailadres griffie@brummen.nl of telefoonnummer (0575) 56 85 97.