Wageningen Universiteit en Researchcentrum


Zonnecellen voor duurzame productie van methanol uit CO2

4 apr 2011

Onderdeel: Food and Biobased Research

In het BIOCOMET-project werken onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research en Plant Research International samen met biomethanol-producent BioMCN uit Delfzijl aan het ontwikkelen van een duurzame productie van methanol uit CO2 . De onderzoekers bootsen het fotosyntheseproces in een plantencel na door met gebruik van zonnecellen biomethanol op grote schaal te maken. (Bio)methanol wordt gebruikt als grondstof voor (bio)plastics en in brandstoffen (voor biodiesel en het brandstofadditief MTBE). Gebruik van CO2 als koolstofbron vermindert het gebruik van fossiele olie en de uitstoot van broeikasgassen. Met dit project, onderdeel van het BioSolar Cells-programma, draagt Food & Biobased Research mede bij aan de Biobased Economy.

Planten gebruiken zonlicht om met fotosynthese CO2 om te zetten in biomassa. In dit project bootsen onderzoekers dit fotosynthese-proces na; ze gebruiken CO2 , die resteert bij de productie van brandstoffen en door fabrieken wordt uitgestoten, als koolstofbron. De onderzoekers koppelen een zonnecel, die werkt als een energie-oplader in het proces, aan enzymen (die lijken op de enzymen in een plant) om zo CO2 om te zetten naar biomethanol.

Duurzaam
Dit duurzame en milde proces vindt plaats bij normale druk en kamertemperatuur en heeft licht als energiebron, zodat het weinig energie verbruikt en bijna geen afval oplevert in tegenstelling tot de processen en technologieën die gebuikt worden in de conventionele industrie. Zodoende verkrijgt dit innovatieve proces op een milieuvriendelijke manier een belangrijke grondstof uit reststromen en worden broeikasgassen aanmerkelijk verminderd.

BioSolar Cells
Het programma BioSolar Cells werkt aan natuurlijke systemen of systemen die gebaseerd zijn op natuurlijke processen die fotosynthese gebruiken om zonlicht om te zetten in energie. BioSolar Cells is een gezamenlijk initiatief van bedrijven en kennisinstellingen en wordt medegefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en FOM, NWO en ALW.

Contact
Carmen Boeriu
carmen.boeriu@wur.nl
Business card

BioSolar Cells-programma
website