KNHS

Een officieel protest alleen tijdens de wedstrijd 3 april 2011

Wanneer je het niet eens bent met een beslissing die tijdens een wedstrijd wordt genomen, kan hiertegen alleen tijdens de wedstrijddag (schriftelijk) een officieel protest worden ingediend.

Tegen de beoordeling van een jury (bijvoorbeeld een cijfer voor een bepaald onderdeel van een dressuurproef; het onderdeel was geen 5 maar een 7 waard) kan geen protest worden ingediend conform de wedstrijdreglementen. De protestregeling staat beschreven in artikel 48 van het Algemeen Wedstrijdreglement. Goed om te weten is dat een achteraf ingediend protest bij de KNHS, niet leidt tot een andere uitslag. Het protest kan namelijk niet meer in behandeling worden genomen. Zorg er dus voor dat wanneer er tijdens de wedstrijd iets voorvalt, dit ook tijdens de wedstrijd wordt opgelost. Tijdens KNHS-wedstrijden is altijd een Federatievertegenwoordiger aanwezig (deze functie kan ook door één van de juryleden vervuld worden) bij wie je een schriftelijk protest kunt indienen. Voor juryleden geldt dat zij altijd tot een half uur na de bekendmaking van de uitslag van de door hen beoordeelde rubriek(en) aanwezig moeten zijn. Als je vragen hebt over de beoordeling, dan kun je de jury alleen dan om een toelichting vragen; op een ander (later) moment is dit niet meer mogelijk.

In artikel 48 van het Algemeen Wedstrijdreglement staat het volgende over de Protestregeling opgenomen;


1. Tot uiterlijk 30 minuten na het bekend maken van de einduitslag van de desbetreffende rubriek kan tegen een beslissing van een official protest worden ingediend bij de Federatievertegenwoordiger. In gevallen waarin het oordeel van de jury is gebaseerd op (de totstandkoming van) een waardering/beoordeling van de verrichting van een deelnemer en/of van diens paard(en) is geen protest mogelijk. Tegen de beslissing van de Federatievertegenwoordiger is geen protest mogelijk
2. Ieder protest dient schriftelijk en met redenen omkleed, verwijzend naar de artikelen waartegen bezwaar wordt gemaakt, binnen de in lid 5 van dit artikel voorgeschreven termijn te worden ingediend bijde Federatievertegenwoordiger. Uitsluitend de deelnemer, of indien deze minderjarig is diens vertegenwoordiger, kan een protest indienen.
3. Een protest wordt pas in behandeling genomen nadat een waarborgsom ten bedrage van 50,- is voldaan aan de Federatievertegenwoordiger.
4. De waarborgsom wordt terugbetaald als het protest wordt toegewezen. Bij verwerping van het protest vervalt de waarborgsom aan de KNHS.
5. Protesten dienen binnen de onderstaande tijdlimiet te worden ingediend:
a. Protesten tegen een deelnemer of een paard, dan wel tegen de startvolgorde:
één uur voor het begin van de desbetreffende wedstrijd of rubriek. b. Protesten inzake een hindernis, het parcours, dan wel inzake de omstandigheden waaronder verrichtingen moeten plaatsvinden: direct na de bezichtiging van het parcours of van de ring en in elk geval vóór de eerste deelnemer aan de desbetreffende wedstrijd of rubriek van start is gegaan. Protesten inzake de marathon (Mennen) of cross-country (Eventing), dan wel inzake de omstandigheden waaronder verrichtingen moeten plaatsvinden: direct na de bezichtiging van de marathon of de cross-country.
c. Protesten betreffende onregelmatigheden of incidenten gedurende de wedstrijd of de rubriek: zo spoedig mogelijk na afloop daarvan, doch niet later dan 30 minuten nadat de uitslag bekend is gemaakt. d. Protesten tegen de uitslag: zo spoedig mogelijk, maar niet later dan 30 minuten na de officiële bekendmaking daarvan.
6. Protesten worden niet in behandeling genomen indien niet aan de in de leden 2, 3 en 5 van dit artikel gestelde voorwaarden is voldaan.
7. Een bij de Federatievertegenwoordiger ingediend protest dient te worden behandeld door de jury van beroep.

8. De jury van beroep bestaat uit:
a. de Federatievertegenwoordiger;
b. de voorzitter van de wedstrijdgevende organisatie of diens vervanger;
c. een derde door de Federatievertegenwoordiger aan te wijzen persoon. Indien één of meer van de in lid 8 a, b of c genoemde personen in enige hoedanigheid betrokken was/waren bij de totstandkoming van de beslissing waartegen geprotesteerd wordt, benoemt de Federatievertegenwoordiger een ander lid/andere leden in de jury van beroep.

9. De jury van beroep doet tijdens de wedstrijd zo spoedig mogelijk schriftelijk en gemotiveerd uitspraak inzake het ingediende beroep. Deze uitspraak is bindend voor alle partijen. Het schriftelijke protest en de schriftelijke uitspraak worden door de Federatievertegenwoordiger met het rapport meegezonden. Bij de verwerping van het protest wordt de waarborgsom tevens met het rapportageformulier meegezonden.