KNHS

Registratie van vaccinaties in het paspoort
3 april 2011

ERMELO (KNHS) - In het Algemeen Wedstrijdreglement van de KNHS staat dat een paard/pony mag worden uitgebracht op KNHS-wedstrijden als uit het vaccinatieoverzicht in het paardenpaspoort blijkt dat het paard/de pony ooit een basisvaccinatie tegen influenza toegediend heeft gekregen en als jaarlijks de vervolgentingen tijdig zijn gegeven.


- De basisvaccinatie tegen influenza bestaat uit twee inentingen, die minimaal 21 en maximaal 92 dagen na elkaar moeten zijn toegediend. In de periode tussen deze twee entingen mag het paard niet op wedstrijden worden uitgebracht.

- Vervolgens moet jaarlijks (niet later dan 12 maanden) de vervolgenting te zijn gegeven.

- Een vaccinatie dient minimaal zes dagen voor de (eerste) wedstrijd(dag) te zijn toegediend.

- Wanneer vaccinaties voorheen in een vaccinatieboekje waren vastgelegd, moet de dierenarts de volgende tekst in het Paardenpaspoort opnemen: "The vaccination history of this horse/pony is correct. Last vaccination on: datum laatste vaccinatie." Voor deelname aan KNHS-wedstrijden volstaat de regel in het Nederlands, wanneer de regel is afgetekend en afgestempeld door de dierenarts.
- Vaccinatievermeldingen moeten zijn voorzien van: datum, handtekening en praktijkstempel van de dierenarts.

- Van vaccinaties die op of na 1 april 2007 zijn toegediend, dient de sticker met het batchnummer van de entstof in het paardenpaspoort geplakt te zijn door de dierenarts. Voor vaccinaties die voor 1 april 2007 zijn gegeven geldt dit niet.

Wanneer blijkt dat de registratie van de vaccinatie(s) op enig moment niet juist is (zijn) geweest dient de basisvaccinatie opnieuw te worden toegediend en vervolgens jaarlijks de vervolgenting.

Voor paarden die deelnemen aan internationale wedstrijden gelden nog aan vullende regels. Klik hier voor meer informatie.