Rechtbank Haarlem


Haarlemse wrakingskamer wijst deel van wrakingsverzoeken in Klimoponderzoek

Op 4 april 2011 heeft de wrakingskamer van de rechtbank Haarlem uitspraak gedaan in de verzoeken tot wraking van de rechtbankvoorzitter in het vastgoedfraudeonderzoek Klimop. Twee van de dertien verzoeken zijn toegewezen.
Volgens de wrakingskamer is voorstelbaar dat bij deze twee verdachten het voordragen van het gedicht âDe Pruimenboomâ van Hieronymus van Alphen de indruk heeft gewekt dat de rechter vooringenomen was. De wrakingskamer stelt vast dat niet is gebleken dat de voorzitter vooringenomen was, maar wel dat bij deze twee verdachten de schijn is gewekt dat hij dat was, op basis van een combinatie van factoren. De wrakingskamer is tot dit oordeel gekomen, onder meer omdat het voordragen plaatsvond nadat de bespreking van de feiten was afgerond. Het op de wrakingszitting door de voorzitter toegelichte doel van het voordragen, namelijk het gebruik van een metafoor om bij de verdachte na een stroef verhoor iets los te maken, was op de avond van 18 maart jl. niet duidelijk voor deze twee verdachten.
De wrakingskamer vindt daarbij tevens van belang dat de voorzitter de verdachten niet had uitgenodigd te reageren, terwijl het onderzoek naar de feiten al was afgerond.
Het enkele voordragen van het versje was dus niet genoeg voor een wraking, het ging hier om een combinatie van factoren, waaronder het moment waarop dat gebeurde.
Dit gaat niet op in de andere zaken, waarin alle wrakingsverzoeken dan ook zijn afgewezen.

LJ Nummers

BQ0076
BQ0083
BQ0082
BQ0078
BQ0070

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Haarlem Datum actualiteit: 4 april 2011