Wetterskip Fryslân


Grote olieverontreiniging in Kootstertille

maandag, 4 april 2011
Inspecteurs van Wetterskip Fryslân hebben maandag 4 april een grote olieverontreiniging in het oppervlaktewater van het Prinses Margrietkanaal, de Twijzelervaart en het gemeentelijke riool aangetroffen. Het gaat om honderden liters olie die van het terrein van een sloopbedrijf in Kootstertille afkomstig blijken te zijn. Wetterskip Fryslân is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Rioolwaterzuivering vervuild

Door de lozing zijn ook op de rioolwaterzuivering (RWZI) van Wetterskip Fryslân in Kootstertille grote hoeveelheden olie binnengekomen. Inmiddels zijn er maatregelen genomen om verdere lozing op de RWZI te voorkomen en om de aanwezige olie te verwijderen. Het rioolstelsel wordt schoongemaakt en daarnaast werkt een specialistisch bedrijf om de olie te verwijderen.

Olieverontreiniging Prinses Margrietkanaal

Met een inspectievaartuig en een helikopter heeft het waterschap geïnventariseerd in welke mate het Prinses Margrietkanaal en de Twijzelervaart zijn verontreinigd. De olievlek stroomt door de wind en de stroming van het water richting Gerkesklooster. Er zijn en worden maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen, zoals het plaatsen van olieschermen en het dichtzetten van inlaten naar de polder. Wat de olie betekent voor watervogels en oeverplanten is nog onduidelijk. Het waterschap verwacht de hele avond nodig te hebben om de olie op te vangen.