Haagse Hogeschool


Duurzaamheid thema in samenwerking Haagse en Kaapstadse studenten

Den Haag, 4 april 2011 â Op 1 april 2011 kwam een officieel einde aan een werkbezoek van twee weken voor 22 studenten en docenten van de Cape Peninsula University of Technology (CPUT) uit Kaapstad. In aanwezigheid van ambassadeur Goosen van Zuid Afrika en collegevoorzitter Rob Brons werd een presentatie gegeven over de voortgang van twee multidisciplinaire projecten die in samenwerking met De Haagse Hogeschool worden uitgevoerd.

Studenten van beide opleidingsinstituten werken momenteel samen aan een solar water heater, erop gericht om gezinnen met lagere en middel inkomens uit de omgeving van Kaapstad te voorzien van warm water. Het project behelst het ontwerpen, testen en bouwen van een gebruiksvriendelijk systeem dat water kan verhitten tot 65°C op enkel zonne-energie. Door gebruik te maken van student ingenieurs, student ITâers en student ontwerpers wordt een functioneel en interactief product gemaakt.

Ook wordt voor het eerst gewerkt aan een Afrikaanse deelname aan de Shell Eco-Marathon, waarbij een auto wordt ontworpen die een zo lang mogelijke afstand rijdt op waterstof. Zoân 10 Zuid Afrikaanse Studenten hebben in Nederland onder begeleiding van de reeds ervaren studenten van De Haagse Hogeschool hun project gestart, en zoveel mogelijk moeten leren van ons team. Daarnaast hebben ze het Nederlandse team geholpen met de laatste klussen aan de nieuwe auto. De Zuid Afrikaanse auto zou in oktober 2011 klaar moeten zijn, zodat het team in 2012 met de marathon mee kan doen.

De academie voor Technology, Innovation & Society van De Haagse Hogeschool werkt nauw samen met de Cape Peninsula University of Technology. Zo zijn twee studenten werktuigbouwkunde via de minor âSustainable Innovation and Entrepreneurshipâ een heel semester lang in Kaapstad. Zij volgen daar onderwijs en werken samen met CPUT studenten aan het multidisciplinair community project de solar water heater.