Published: 07:03 CEST 04-04-2011 /Thomson Reuters /Source: Solvay S.A. /XBRU: SOLB /ISIN: BE0003470755

Solvay creërt met Rhodia een belangrijke chemiespeler - wereldleider in zijn activiteiten

Embargo: Brussel en Parijs, 4 april 2011, om 7.00 uur

Solvay creert met Rhodia een belangrijke chemiespeler - wereldleider in zijn activiteiten

Solvay zal een vriendschappelijk bod uitbrengen op Rhodia van 31,60 EUR per aandeel (ex-dividend voor 0,5 EUR)


-

Creatie van een nieuwe groep met 12 miljard EUR omzet en 1,9 miljard EUR REBITDA:
* Sterke complementariteit van de activiteiten
* 40 % van de omzet in opkomende markten

* Uitgebreide en beter verdeelde activiteiten


-

Aanbod unaniem aanbevolen door de raad van bestuur van Rhodia:
* Premie van 50% t.o.v. de laatste koers en van 44% t.o.v. het gemiddelde van de laatste drie maanden
* Bedrijfswaarde van 6,6 miljard EUR en een REBITDA-multiple van 7,3
* Waardeert beurskapitalisatie van Rhodia op 3,4 miljard EUR


-

Verwachte positieve impact op de nettowinst per aandeel vanaf 2011

Solvay en Rhodia kondigen aan dat ze gisteren een akkoord hebben bereikt over het uitbrengen door Solvay van een vriendschappelijk bod op 100% van het aandelenkapitaal van Rhodia. Dit bod in contanten van 31,60 EUR per aandeel (ex-dividend voor 0,5 EUR) waardeert de beurskapitalisatie van Rhodia op 3,4 miljard EUR en de bedrijfswaarde (Enterprise Value) op 6,6 miljard EUR, wat neerkomt op een REBITDA-multiple van 7,3 . Het biedt een premie van 50% ten opzichte van Rhodia's slotkoers op 1 april 2011 en van 44% ten opzichte van de gemiddelde koers van de afgelopen drie maanden. Het bod zal worden uitgebracht in Frankrijk en uitgebreid naar de Verenigde Staten. De operatie wordt unaniem aanbevolen door de raad van bestuur van Rhodia.

De acquisitie van Rhodia zal de winst per aandeel positief beïnvloeden vanaf het eerste jaar. Solvay zal de transactie volledig met eigen kasmiddelen financieren en zijn financiële structuur zal conservatief en solide blijven.

De creatie van de nieuwe groep zal de gezamenlijke ambitie versnellen om een grote mondiale chemiegroep uit te bouwen met een resoluut engagement voor duurzame ontwikkeling. Met zijn geografische voetafdruk, de kwaliteit en het evenwicht van zijn portefeuille, zijn industriële uitmuntendheid en zijn stevige financiële basis, zal de nieuwe groep op optimale wijze opportuniteiten voor verdere ontwikkeling kunnen benutten, met name in de markten met een sterke groei.

De nieuwe groep kan voortbouwen op de posities in uitmuntendheid: 90% van de gecombineerde omzet van 12 miljard EUR wordt gerealiseerd in activiteiten waar de groep tot de wereldtop-3 behoort. Solvay is een leider in hoogperformante speciale polymeren, in natriumcarbonaat en in waterstofperoxide. Rhodia brengt zijn leiderschap in speciale materialen (silicas, zeldzame aarden), producten voor de consumptiemarkten (tensioactieve stoffen, natuurlijke polymeren, acetaatkabels) en technische polymeren gemaakt uit polyamide 6.6.

De geografische expansie zal worden gevoed door een belangrijke aanwezigheid in de opkomende markten, die nu al 40% van de omzet van de nieuwe groep uitmaken. De complementariteit van de industriële activiteiten van Rhodia en Solvay zal naar verwachting het nieuwe geheel over een evenwichtige aanwezigheid in zijn verschillende marktsegmenten doen beschikken: chemische specialiteiten voor consumptieproducten, bouw, auto, energie, water en milieu, elektronica...

Naast de inkomstensynergie, wordt de jaarlijkse kostensynergie geraamd op 250 miljoen EUR te bereiken over drie jaar. De kostensynergie wordt bereikt door het op elkaar afstemmen van de kostenstructuur in lijn met de goede praktijken toegepast door industriële ondernemingen van vergelijkbare omvang. De realisatie van twee derde hiervan beoogt men door de optimalisatie van externe kosten. Hierdoor wordt geen enkele ingrijpende herstructurering verwacht in de context van de toenadering.

Om een snelle en harmonieuze integratie van beide groepen te vergemakkelijken, zal Jean-Pierre Clamadieu, Voorzitter en algemeen directeur van Rhodia, onmiddellijk na de afsluiting van het bod lid worden van het Uitvoerend Comité van Solvay als Deputy Chief Executive Officer. Er is ook voorzien dat Jean-Pierre Clamadieu Christian Jourquin, Chief Executive Officer van Solvay zal opvolgen wanneer deze vertrekt. In deze context en met dit vooruitzicht zal Jean-Pierre Clamadieu worden voorgedragen als lid van Solvay's raad van bestuur op de gewone algemene vergadering van Solvay in mei 2012. Gilles Auffret, Chief Operating Officer van Rhodia, zal overigens worden benoemd tot algemeen directeur van de afdeling Rhodia en tot lid van het Uitvoerend Comité van Solvay.

"We zijn heel fier om dit vriendschappelijke toenaderingsproject te kunnen aankondigen dat voortspruit uit een gemeenschappelijke visie: de creatie van een nieuwe groep ten dienste van onze ambities om ons verder te ontwikkelen en duurzaam te groeien in de chemie", zegt Christian Jourquin, CEO van Solvay. "We zien hier een mogelijkheid om onze REBITDA tot bijna 2 miljard EUR te verdubbelen en om een stevig platform te creëren voor een chemisch bedrijf met mondiale ambities onder Solvay's vaandel. Ik ben ervan overtuigd dat dit project, gestoeld op de sterke complementariteit van onze troeven zal worden gesteund door de teams in de twee ondernemingen. We kijken ernaar uit om samen innoverende oplossingen te ontwikkelen voor een aantal van de grote uitdagingen voor de mensheid in de 21ste eeuw."

"Het project dat vandaag wordt aangekondigd is een geweldige opportuniteit voor Rhodia, zijn teams en zijn aandeelhouders. Door Solvay te vervoegen kunnen we samen de ontwikkeling van onze activiteiten versnellen, bouwend op een sterke financiële structuur, leidersposities, een uitzonderlijke geografische expansie. Nog sterker, de overeenkomst in cultuur ziet er als een sterke garantie uit om onze integratie in een sterke en ambitieuze groep perfect te verzekeren", zegt Jean-Pierre Clamadieu, Voorzitter en algemeen directeur van Rhodia.

Een openbaar overnamebod onder de voorwaarde van de toestemming van Europese en Amerikaanse concurrentieautoriteiten en een minimumaanvaardingsdrempel van 50% plus één aandeel wordt in de komende dagen neergelegd. Solvay verwacht dat het bod eind augustus wordt afgerond en behoudt zich de mogelijkheid voor een verplicht uitkoopbod uit te brengen als het met het bod 95% van de Rhodia-effecten verwerft. Het bod slaat ook op de door Rhodia uitgegeven obligaties met een optie tot conversie en/of omruiling tot nieuwe of bestaande aandelen (OCEANE) voor 52,3 EUR per OCEANE.

SOLVAY is een internationale industriële groep, actief in Chemie. Hij levert een breed gamma producten en oplossingen die bijdragen tot de verhoging van de levenskwaliteit. De groep met hoofdkwartier in Brussel telt ongeveer 16.800 werknemers in 40 landen. In 2010 bedroeg de geconsolideerde groepsomzet 7,1 miljard EUR. Solvay staat genoteerd op de NYSE Euronext-beurs in Brussel (NYSE Euronext: SOLB.BE - Bloomberg: SOLB.BB - Reuters: SOLBt.BR). Voor meer informatie kan u terecht op www.solvay.com.

Chemicus, leider in zijn activiteiten, RHODIA is een internationale industriële groep, resoluut geëngageerd voor duurzame ontwikkeling. De groep stelt het zoeken naar operationele uitmuntendheid en zijn innovatiecapaciteit ten dienste van de performantie van zijn klanten. Bestaande uit 11 ondernemingen, gebundeld in vijf activiteitengroepen, is Rhodia een partner van de grote partijen in de automotive-, de elektronica, de parfum-, gezondheids-, schoonheids, schoonmaakmiddelen-, industriële en consumptiegoederenmarkt. De groep realiseerde in 2010 een omzet van 5,23 miljard EUR en telt vandaag wereldwijd een 14 000 werknemers. De onderneming heeft een notering op Euronext Paris. Meer informatie is te vinden op www.rhodia.com.

Met uitsluiting van de emissierechten voor CO2 wordt de REBITDA-multiple 8,5 Proformagegevens 2010

Voor verdere informatie gelieve contact op te nemen met :