Ingezonden persbericht


Biesboschcentrum Dordrecht

Persbericht 11-10

Dordrecht, 4 april 2011

Bevers Leen en Peet verhuizen naar Groningen!

De twee bevers die in 2009 in het BeverBos geboren werden, zijn afgelopen week verhuisd naar een natuurgebied langs de Drentsche Aa in Groningen.

'Op kamers'

Het BeverBos is een gebied van ongeveer een hectare naast Biesboschcentrum Dordrecht, waar een beverfamilie leeft. Als bevers zo'n twee jaar oud zijn, verlaten ze de ouderlijke burcht, op zoek naar een eigen territorium. Het BeverBos is maar een hectare groot en daarom te klein om meer dan één beverfamilie te huisvesten. Het Groninger en het Drentse Landschap willen graag meer bevers in het natuurgebied langs de Drentsche Aa in Groningen. In dit gebied huisde tot nu toe één bever, die hier vanuit Drenthe op eigen houtje naar toe getrokken is. Deze bever krijgt nu dus twee maatjes.

Appeltjes en twijgen

Het vangen van Leen en Peet was vooral een kwestie van geduld. Vier vrijwilligers van het Biesboschcentrum, die de bevers in het BeverBos monitoren en hun leefgebied onderhouden, hebben een aantal nachten gepost om de twee bevers in een afgescheiden stukje van het BeverBos te lokken. Daar mochten ze zich te goed doen aan appeltjes en verse twijgen, om vervolgens in een kist naar Groningen vervoerd te worden. Meteen na aankomst zijn ze losgelaten in het natuurgebied, om aan hun leven als volwassen bever te beginnen.

Gezinsuitbreiding

In 2008 namen de bevers Beert, uit Natuurpark Lelystad, en Benthe, uit het Vlaamse Planckendael, hun intrek in het BeverBos, nadat het vorige beverpaar, de stokoude Maker en Mieneke, kort na elkaar waren overleden. Al in 2009 kregen Beert en Benthe twee jongen, Leen en Peet. De jonge bevers zijn vernoemd naar twee vrijwilligers die al meer dan 20 jaar in de Biesbosch actief zijn. In 2010 werden opnieuw twee babybevers geboren, Sam en Saar.

In het omheinde BeverBos kun je goed zien hoe de leden van de beverfamilie het landschap naar hun 'tand' zetten. Er worden voortdurend bomen geveld en kanaaltjes gegraven. De bevers hebben zelfs een dammetje gebouwd. Dit gebeurt zelden in de Biesbosch, omdat de waterstand er over het algemeen voldoende hoog is.

Informatie en excursies

Rondom het BeverBos loopt een educatief wandelpad, met ondermeer een kunstburcht en een observatieplatform. Biesboschcentrum Dordrecht organiseert regelmatig bevertochten met een fluisterboot in de Biesbosch. Voorafgaand aan deze excursies wordt steevast een bezoek gebracht aan het BeverBos. In het Biesboschcentrum is een speurtocht voor gezinnen verkrijgbaar, waarmee je op eigen gelegenheid meer te weten kunt komen over de bevers. Meer informatie is te vinden op www.np-debiesbosch.nl, of bij Biesboschcentrum Dordrecht, T 078 630 53 53.