Stamcelonderzoek geeft verminkte mensen neus terug

Persbericht van Nederlandse Brandwonden Stichting

Beverwijk, 4 april 2011 - Jaarlijks raken zo'n 250 mensen verminkt in hun gezicht door ernstige brandwonden. Ze verliezen dan vaak (een deel van) hun neus of oren. Reconstructie is door het ontbreken van het kraakbeen niet mogelijk. Echter, stamcelonderzoek en de ontwikkeling van menselijk kraakbeen gaat dit veranderen. Professor en plastisch chirurg Paul van Zuijlen verwacht dat hij aan mensen met een gelaatsverbranding straks hun eigen oren en neuzen kan 'teruggeven'.

Regelmatig komen patiënten als Marlon bij plastisch chirurg Paul van Zuijlen in het Beverwijkse brandwondencentrum terug voor een hersteloperatie. Door een gasexplosie is Marlons neus onherstelbaar verminkt. "Als er te veel kraakbeen verloren is gegaan," legt Paul van Zuijlen uit, "kan ik een neus niet reconstrueren. Dat is hetzelfde als een tent willen opzetten zonder tentstokken." In zijn functie als professor is Paul van Zuijlen initiator van vele onderzoeken die ervoor zorgen dat mensen met een gelaatsverbranding hun neus of oren terugkrijgen. Geoogste stamcellen uit vetweefsel en huid vormen de sleutel voor 'tissue engineering' van kraakbeen. Hierdoor is het mogelijk (bio)implantaten te verkrijgen om uitgevallen, beschadigde of slecht werkende organen en weefsels als huid en bot te ondersteunen of te vervangen.

Abracadabra
De Brandwonden Stichting heeft dr. Paul van Zuijlen benoemd tot Bijzonder Hoogleraar Brandwondengeneeskunde. De leerstoel is verbonden aan het VU medisch centrum. Donderdag 7 april maakt hij zijn onderzoeksplannen voor de komende vijf jaar tijdens een symposium bij (inter)nationale collega's kenbaar. Mensen met ernstige littekens van brandwonden hebben direct baat bij zijn benoeming. Dankzij het hoogleraarschap krijgt hij de kans om naast zijn werk als plastisch chirurg in het brandwondencentrum, nieuwe behandeltechnieken te ontwikkelen. Paul van Zuijlen: "Skin stretching, de perforatortechniek. Het klinkt nu misschien als abracadabra, maar heb nog even geduld. We gaan er prachtige resultaten mee boeken."

Wie is Paul van Zuijlen?
Prof. dr. Paul van Zuijlen (30 mei 1969 te Oss) werd in zijn vierde jaar Geneeskunde geraakt tijdens een college van professor Hermans, de oprichter van de Brandwonden Stichting. Van Zuijlen wist gelijk dat de brandwondenzorg zijn roeping was. De plastische chirurgie bleek het specialisme te zijn waar hij mensen met brandwonden het best kon helpen. Zodoende bekwaamde hij zich als plastisch chirurg in het brandwondencentrum te Beverwijk in gelaats-, hand- en littekenreconstructies. Zijn proefschrift betekende zijn eerste doorbraak. Hij toonde aan dat de toepassing van kunsthuid een soepeler en gladder litteken kan geven. Dat, tezamen met zijn aandachtsgebied 'reconstructieve chirurgie', maakt hem uiterst geschikt als Bijzonder Hoogleraar Brandwondengeneeskunde.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.brandwonden.nl/profvanzuijlen
Bijlage:
* programma symposium paul van zuijlenpdf
* uitnodiging oratie paul van zuijlen 7 april 2011pdf

Organisatie info:

Nederlandse Brandwonden Stichting

Pers is op 7 apr il van harte welkom bij de inauguratie (na het symposium) van prof. dr. Paul van Zuijlen als Bijzonder Hoogleraar Brandwondengeneeskunde in de aula van de Vrije Universiteit (De Boelelaan 1105, Amsterdam). Meer informatie en aanmelden via w ww.brandwonden.nl/profvanzuijlen.

Beeldmateriaal via www.brandwonden.nl/persfoto
Bijlagen: uitnodiging en programmaboekje symposium

Interviewverzoeken voor Paul van Zuijlen en/of zijn patiënt Marlon via de persvo orlichter:
Marieke Stegenga / Persvoorlichter Brandwonden Stichting 0251 - 27 55 53 of 06 - 811 85 989 / mstegenga@brandwonden.nl