Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - maandag 5 april 2011>

Koninklijke Onderscheiding voor Heleen Barbas-Henry, voorzitter van oratorium vereniging 'Soli Amersfoort', tijdens het jubileumconcert op 3 april 2011 in het Concertgebouw te Amsterdam.

Mevrouw H.A. Barbas-Henry (59) ontving op zondag 3 april 2011 een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde tijdens het feestelijke concert van 'Soli Amersfoort' met het koor en orkest van The Cambridge Philharmonic Society in het Concertgebouw Amsterdam ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan.

Mevrouw Barbas-Henry is sinds 1994 voorzitter van oratorium vereniging 'Soli Amersfoort'. Het koor heeft momenteel meer dan negentig actieve koorleden en vervult een belangrijk functie voor het Amersfoortse muziekleven. Naast optredens in en om Amersfoort en op bijzondere locaties, heeft het koor uitwisselingen met koren uit andere landen. Sinds 2000 gaat 'Soli Amersfoort' iedere twee jaar op reis naar het buitenland. Het koor zong in Cambridge, Parijs, Praag en in Leipzig/Wittenberg.

In haar functie als voorzitter nam zij vele initiatieven waarmee het koor zich onderscheidde van andere koren. Zoals het oprichten van het kamerkoor 'Petit Soli' in 2006, waarin leden zich verdiepen in de a capella literatuur. Tevens is zij vanaf 1993 voorzitter van de commissie Koren. Deze commissie bestaat uit afgevaardigden van circa zeventig koren uit Amersfoort, georganiseerd door Scholen in de Kunst en Bureau Akva. Daarnaast was zij betrokken bij Europa Contat (2009) en Amersfoort 750 jaar (2009). Zij is vanaf 2008 bestuurslid van de stichting Hofconcerten Amersfoort.

'Soli Amersfoort' viert het eeuwfeest met een aantal hoogtepunten. Het koor beleefde op 26 maart 2011 al een optreden in Cambridge met The Cambridge Philharmonic Society. Op zaterdag 19 november 2011 vindt het jubileumconcert plaats in de Sint Joriskerk te Amersfoort en op 24 maart 2012 organiseert 'Soli Amersfoort' een Scratchconcert. Zie voor meer informatie Soli Amersfoort: http://www.soliamersfoort.nl

Noot voor de redactie,