Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


Amsterdam, 4 april 2011


Gamen verplicht voor laparoscopisch chirurg in opleiding


Laparoscopisch opereren, zogenaamde minimaal invasieve chirurgie, vereist specifieke vaardigheden. Chirurgen in opleiding in het AMC moeten daarom eerst oefenen met de techniek voordat zij de OK in mogen. Alle assistenten in opleiding tot specialist (aios) zijn nu getest en voldoen aan de voorwaarden. 'Geen laparoscopisch onervaren handen meer aan de operatietafel', aldus Marlies Schijven, chirurg en opleidingscoördinator. Daarmee voldoet het AMC als eerste ziekenhuis in Nederland aan de eis van de Inspectie voor de Volksgezondheid. Die stelde in 2008 al dat risicovolle technologieën alleen mogen worden toegepast door gebruikers die kunnen aantonen voldoende bekwaam te zijn. Voor de laparoscopietraining gebruikt het AMC een speciaal ontworpen simulator: Simendo (SIMulator for ENDOscopy).


De OK blijft verboden terrein voor AMC-chirurgen in opleiding die niet over voldoende laparoscopische basisvaardigheden beschikken. Die verwerven zij door te trainen met Simendo, een computer gekoppeld aan laparoscopische instrumenten. Simendo loodst gebruikers door een serie oefeningen en rapporteert vervolgens over hun prestaties. Het trainingsprogramma wordt afgesloten met een certificaat.
De oefeningen op de Simendo zijn mede ontwikkeld en gevalideerd door chirurgen. Dit laatste betekent dat alle oefeningen aansluiten op de chirurgische praktijk. Het is een voorbeeld van simulatie in combinatie met serious gaming: het gebruik van technieken uit computerspellen voor educatieve toepassingen.


Bij een laparoscopische ingreep wordt geopereerd via kleine gaatjes in de buik. Daardoor brengt de chirurg met behulp van een minuscuul cameraatje de instrumenten voor de operatie naar binnen en voert de ingreep uit. Dat heeft grote voordelen: de patiënt herstelt sneller, kan dus ook eerder naar huis en heeft minder pijn. Als chirurgen tijdens hun opleiding onvoldoende ervaring met de techniek kunnen opdoen, stijgt echter de kans op onnodige complicaties. Schijven: 'Laparoscopie vereist een bepaalde handigheid - vergelijk het maar met achteruit inparkeren. Je moet dingen doen die soms ingaan tegen wat je gewend bent. Dat moet je dus oefenen. En bij voorkeur natuurlijk niet meteen op een patiënt, maar eerst met een simulator. Dat gebeurt in het AMC dan ook. '


Noot voor de redactie (

Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam