Ingezonden persbericht


Definitieve programma Theater Na de Dam 2011 bekend Kleine 20 theatervoorstellingen in het kader van herdenken op 4 mei

Amsterdam, 4 april 2011 - Het programma van de theatermanifestatie Theater Na de Dam is bekend. Aansluitend aan de nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam vinden bijna 20 theatervoorstellingen plaats in theaters rondom de Dam, allemaal inhoudelijk gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. Theater Na de Dam biedt voor het publiek gelegenheid en plek om samen te komen na de 2 minuten stilte en verder invulling te geven aan de herdenking van die zo onvoorstelbare en bepalende periode uit de recente geschiedenis.

Theater Na de Dam brengt een vijftal spiksplinternieuwe - veelal eenmalige - producties, waaronder de grote muziektheatervoorstelling in Carré Liever geen Oorlog, en een bewerking van Martin Shermans Bent in Theater De Engelenbak. Het programma bestaat verder uit reprises van voorstellingen die speciaal voor deze gelegenheid op verzoek en initiatief van Theater Na de Dam eenmalig worden hernomen, soms geheel geënsceneerd, zoals Anne & Zef van Ad de Bont, soms in de vorm van een theatrale lezing, zoals Hitler is Dood van Stijn Dévillé of Angst en ellende in het Derde Rijk van Bertolt Brecht in een nieuwe vertaling. Net als vorig jaar is er na afloop van de voorstellingen een late night-programma in de Expozaal van de Brakke Grond. Jan Jaap van der Wal houdt een persoonlijk verhaal en leidt een gesprek waarbij Marjan Schwegmann (NIOD), Frans Timmermans en Mohammed Benzakour e.a. aanschuiven. Zij reflecteren samen op de betekenis, het belang en de toekomst van herdenken. Het slot van het 'late night'-programma markeert bovendien de overgang naar nationale Bevrijdingsdag op 5 mei.

Theater Na de Dam in Carré: Liever geen Oorlog
Liever geen oorlog is een eenmalige voorstelling op 4 mei in Carré die speciaal is ontwikkeld en bedacht ter gelegenheid van Theater Na de Dam. In de voorstelling komen Jenny Arean, Lucretia van der Vloot, Remko Vrijdag, schrijver George Groot en regisseur Ruut Weissman samen om de succesvolle muziektheatervoorstelling Tip Top (jaren '90), over Joods amusement voor en tijdens de oorlog, te hernemen. De oorspronkelijke cast van Tip Top ontmoet elkaar zestien jaar na hun Tip Top avontuur met het voornemen de voorstelling nieuw leven in te blazen, maar het komt er niet van: het publiek heeft - na Soldaat van Oranje de musical - eigenlijk even liever geen oorlog... In Liever geen oorlog - bedacht en ontwikkeld door Ruut Weissman (regie) en Daniël Samkalden (teksten) - gaat de cast van toen te rade bij de jonge theatermakers van nu. Zeggen de gruwelijke gebeurtenissen van 70 jaar geleden ons nog iets vandaag de dag? Of zijn we de oorlog vergeten? En zou dat dan onaanvaardbaar zijn of een zegen?

Programma Theater Na de Dam 2011
Alle voorstellingen beginnen om 21.00 uur tenzij anders vermeld in de speellijst Liever geen Oorlog (première)
Theater Na de Dam & Carré
Koninklijk Theater Carré, piste
Bent (première)
Theater Na de Dam & De Engelenbak
Theater De Engelenbak
Speciale 4 mei MC Tori (première)
MC
MC Theater (20.30 uur)
Angst en ellende van het Derde Rijk (Brecht) (première) Barbaren & co
Perdu
Terug naar nu
JongRast
Brakke Grond, Tuinzaal
Late Night 2011
Theater Na de Dam & De Brakke Grond
Brakke Grond, Expozaal (23.00 uur)
Anne & Zef
Toneelmakerij
Compagnietheater
Denkend Hart
Julika Marijn
Bethaniënklooster
Family Matters (Du & Eng met Eng. boventiteling)
Jochen Stechmann
Frascati 3
Helden
Gé Reinders
Kleine Komedie (20.15 uur)
Hitler is Dood (Stijn Dévillé)
't Arsenaal & Braakland/ZheBilding
Brakke Grond, Expozaal
The Dentist (Nederlandse première) (Eng)
The English Theatre -STET: Razia Israely
Creatheater
Villa Europa
Warme Winkel
Frascati 2
Vechten Voor Geen Vaderland (documentaire)
Bart Verstockt
Brakke Grond, Witte zaal
Als ik nog eens word geboren
Theatergroep Flint
De Roode Bioscoop
Deze en genen speciaal
Elsbeth Vernout
Parooltheater
Waarom lijn 8 niet meer rijdt
Karel Baracs
OBA, Centrale Bibliotheek
The Cloud (meertalig, ondertiteld)
Space
Brakke Grond, Rode zaal/locatie
Het 4 mei concert
Amsterdam Ensemble met Ramsey Nasr
Koninklijk Concertgebouw (21.15 uur)

Kaartverkoop en prijzen
Kaarten voor de voorstellingen van Theater Na de Dam zijn te koop bij de betreffende theaters.

Prijzen voorstellingen: ¤ 10,- / ¤ 5,- (studenten, CJP en
- MC Tori (MC Theater) en Angst en ellende in het Derde Rijk (Perdu): alles ¤ 5,-
- Liever Geen Oorlog (Carré): alles ¤ 10,-
- Helden (Kleine Komedie): ¤ 17,50 - ¤ 8,75
- Het 4 mei concert (Concertgebouw): ¤ 12,50 - ¤ 11,00
- Late Night programma en documentaire Bart Verstockt (Brakke Grond): ¤ 5,- / ¤ 2,50 50 (studenten, CJP en
Over Theater Na de Dam
Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders (1978) en Bo Tarenskeen (1981). Sinds 2002 lezen zij onder de noemer Barbaren & Co op 4 mei samen met andere theatermakers toneelteksten voor publiek. De Dodenherdenking dreigt de laatste jaren haar historische betekenis en zeggingskracht steeds meer te verliezen. Niet alleen staat de Tweede Wereldoorlog verder van de jongere generaties af, ook is het karakter van de herdenking zo algemeen geworden dat het stilstaan bij de slachtoffers van toen en de daarmee verbonden reflectie op de eigen tijd afwezig dreigen te raken. Theater is de plek bij uitstek voor verschillende verhalen en perspectieven, voor verbeelding en empathie, de plek waar geschiedenis concreet en levend gemaakt wordt; het is vanuit dit besef dat Theater Na de Dam is opgezet. Met dit initiatief, dat in 2010 zijn eerste editie beleefde, wordt een sinds de jaren '60 bestaande traditie om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen opgepakt en groter doorgezet.

Kijk voor meer informatie op www.theaternadedam.nl

Theater Na de Dam is mogelijk dankzij steun van:
Comité 4 & 5 mei Amsterdam, Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, NORMA-Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, P.W. Janssen's Friesche Stichting en Kattendijke/Drucker Stichting


Noot voor redacties

Noot voor de redactie,