Wereld Zwerfdierendag 4 april


Samen de handen ineen slaan voor zwerfdieren overal ter wereld!

Amersfoort, Geleen, 20110317 -- Op de eerste Nederlandse Zwerfdierenconferentie in 2010 september hebben 117 Nederlandse stichtingen die zich inzetten voor zwerfdieren over de hele wereld, een nieuw initiatief gelanceerd: 4 April Wereld Zwerfdierendag. Inmiddels heeft dit initiatief een wereldwijde vlucht genomen. Mede door de inzet van sociale media hebben binnen enkele maanden al 9 andere landen zich aangesloten, waaronder Duitsland, Engeland, Thailand, België, Macedonië, Turkije, Bulgarije, Roemenië en Georgië. De diverse initiatieven zijn te vinden op Facebook, Hyves, Twitter en YouTube. De website is www.strayanimalsday.org (de internationale versie) en www.zwerfdierendag.nl (de NL versie).

Vanaf 2011 is 4 april dus de dag waarop wereldwijd aandacht wordt geschonken aan het enorme dierenleed van de meer dan 600.000.000 zwerfdieren in de wereld. Want de omstandigheden waarin zwerfdieren in veel landen moeten leven, zijn erbarmelijk: veel zwerfhonden en zwerfkatten, en ook zwerfpaarden en -ezels, lijden honger, moeten ’s winters extreme kou en ‘s zomers intense hitte doorstaan, zijn verminkt door aanrijdingen of mishandeling,  of hebben ziekten die in Nederland vaak met een simpel pilletje verholpen zouden kunnen worden.

Gelukkig zijn er wereldwijd ook dagelijks duizenden vrijwilligers in touw om deze dieren te helpen. 4 april is vanaf 2011 de dag om het werk van deze vrijwilligers in de schijnwerpers te zetten. Mondiaal wordt er dan een gezamenlijke vuist gemaakt tegen het enorme zwerfdierenleed.

De evenementen die op 4 april in binnen- en buitenland worden gehouden variëren van grootschalige events met muziek, shows en attracties, tot voorlichtingsbijeenkomsten, tot een gezellige wandeling voor baas en hond. In Nederland is er op zaterdag 2 april een groot event op Hondensportveld ’t Haartje te Amersfoort met diverse kramen.  Waaronder een rommelmarkt en kramen waar de stichtingen hun werk laten zien. Ook zijn er diverse leuke activiteiten voor kinderen, hond-&-baas-spelletjes, kun je je huisdier laten vereeuwigen door een professionele hondenfotograaf, is er live muziek, en nog veel meer. Iedereen is welkom – mét hond uiteraard.

In Duitsland is er een grootschalig event op zondag 3 april in Dusseldorf, waar ook de landelijke tv aandacht aan gaat besteden. In de grootste Duitse kliniek voor kleine huisdieren wordt een enorm zwerfdierenevent gehouden, onder andere met medewerking van bekendheden. Ook zijn er vele informatiekramen, activiteiten voor kinderen. Verder een aantrekkelijke loterij,  een adoptie-dogwalk, te veel om op te noemen. Ook Nederlanders zijn welkom, mét hond natuurlijk.

Op de Nationale Zwerfhondenconferentie is ook het Animal Foundation Platform opgericht. De meer dan 100 Nederlandse zwerfdierenstichtingen bundelen voortaan de krachten voor buitenlandse zwerfdieren, door via dit platform bijvoorbeeld manden, diervoeding en medische benodigdheden te verdelen, en bijvoorbeeld kennis te delen over sterilisatie- en inentingsprojecten.

Meer info over Zwerfdierendag, de diverse events en het Animal Foundation Platform zijn te vinden op de website www.zwerfdierendag.nl.





Ingezonden persbericht