Hoge Raad uitspraak over vernietiging


"Algemene Voorwaarden" Vindbaar op in internet is volgens Hoge Raad niet acceptabel.

HILLEGOM, 20110404 -- Betreft HR - Uitspraak art. 6.233 en 6.234 over (pre)contractuele verplichting van de aanbieder: Op 11 februari van dit jaar is de uitspraak gepubliceerd die de Hoge Raad 11 februari 2011 heeft gedaan over de geldigheid van Algemene Voorwaarden en tussentijdse wijzigingen daarvan. Een wijziging van de algemene voorwaarden moet door de wederpartij in een overeenkomst, uitdrukkelijk worden aanvaard om rechtsgeldig te zijn. Het is niet voldoende de wijziging slechts 'openbaar te maken', bijvoorbeeld door publicatie op internet. Volgens VDAB-Talent is deze uitspraak een ingrijpende verbetering van de rechtspositie van consumenten en afnemers die grote gevolgen kan hebben.

Saillant detail  is de paradoxale uitleg tussen de inkoopafdeling van de Telecomprovider als afnemer van producten en diensten en de verkoopafdeling van de Telecomprovider als aanbieder van producten en diensten met betrekking tot het toepasbaar verklaren van de  “Algemene Voorwaarden”

Met deze uitspraak kunnen aanbieders niet meer direct doorverwijzen naar  “Algemene Voorwaarden” zijn beschikbaar op internet.  Op de aanbieder (leverancier)  rust de bewijslast dat de consument / afnemer de algemene voorwaarden heeft ontvangen en geaccepteerd. Hierdoor kunnen Telecomaanbieders, banken, verzekeraars, financiële dienstverleners,  nutsbedrijven, woningcorporaties, DigiD,  vervoersbedrijven enz. met een eenvoudig kennisgeving  niet meer automatisch stilzwijgend  “Algemene  Voorwaarden” eenzijdig doorvoeren zonder goedkeuring van de wederpartij.

M.a.w. eenzijdig aangeboden wijziging hebben geen rechtsgrond en moeten dus bevestigd worden voor akkoord door de wederpartij. Derhalve hoeft de afnemer geen actie te ondernemen als deze met de wijziging niet eens is. Maar zal de aanbieder het contract moeten beëindigen met een Pro-Rato vergoeding.

Deze uitspraak is een bevestiging van het beginsel van Aanbod en Aanvaarden volgen BW.

http://www.vdab-talent.nl/Docenten-Info/examen/HR-Uitspraak/Visie%20op%20uitwerking%20over%20HR%20uitspraak%20over%20algemene%20voorwaarden.pdf