Gemeente Alkmaar


Schoolklas krijgt ecologieles

Feestelijke start aanleg natuurvriendelijke oevers in Alkmaar

Dit jaar leggen gemeente en hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op ruim 10 plaatsen natuurvriendelijke oevers aan in Alkmaar. De feestelijke aftrap vindt plaats op 4 april aanstaande aan 't Spanpad bij de Groene Voet in de Daalmeer. Groep 6 van Basisschool De Vlieger krijgt een ecologieles aangeboden en gaat onder leiding van natuurgidsen van Stichting Animo en IVN (natuur- en milieueducatie) met schepnetjes in de weer om het leven in de sloot en langs de oever te onderzoeken. Burgemeester Bruinooge en hoogheemraad Veenman heten de kinderen welkom en doen ook mee.

Schoon en helder water

Natuurvriendelijke oevers zorgen voor een gezonde en natuurlijke omgeving met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. De aanleg van natuurvriendelijke oevers leidt tot een betere waterkwaliteit omdat er meer waterplanten kunnen groeien die het water schoon en helder houden. Padden, salamanders en kikkers kunnen zich ongehinderd voortplanten, vissen worden paaiplaatsen geboden en het jongbroed van vissen groeit op in warmer, voedselrijk water beschermd tegen roofvissen. Een egel die onverhoopt te water raakt kan zich nu redden.

Waterplan Alkmaar

De aanleg van de oevers maken onderdeel uit het van waterplan Alkmaar dat gemeente en hoogheemraadschap samen hebben opgesteld. De wateren zijn eerder gebaggerd. Bij het maken van de plannen betrekken de partners de omgeving. Locaties waar de oevers worden aangelegd zijn onder andere: Hoevervaart, Steesloot-Krommesloot, Staalsloot, rivierenbuurt, Van Houtenkade en de Rekerdijk.