Raad van State



Persagenda

maandag 4 april 2011


10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van De Bilt van het bestemmingsplan 'Stationsgebied'. Het plan maakt het mogelijk de infrastructuur rondom het station aan te passen. Met een zogenoemde `bypass' wordt het autoverkeer aan de westkant onder het spoor geleid. Bij de Nachtegaallaan, de Spoorlaan en de Soestdijkseweg Zuid komt een rotonde, en de spoorwegovergang wordt vervangen door een verdiepte doorgang onder het spoor voor voetgangers en fietsers. Een Chinees restaurant dat in de buurt van het station is gevestigd zal moeten wijken om de aanpassingen rond het station mogelijk te maken. Daar is het bedrijf het niet mee eens, omdat niet duidelijk is hoe en op welke termijn het zal worden uitgekocht. Een inwoner van De Bilt verzet zich ook tegen het nieuwe plan. Hij zal een deel van zijn tuin en de inrit naar zijn huis kwijtraken om de nieuwe infrastructuur aan te leggen. Hij vraagt zich af hoe de schade aan zijn woning wordt gecompenseerd. Daarom zijn beide in beroep gekomen tegen het plan. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroepen, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201100390/2)


10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Delft heeft verleend voor de herbouw van een betonfabriek aan de Rotterdamseweg in Delft. Het bestemmingsplan staat op die locatie alleen bedrijven toe in de bedrijfscategorieën één tot en met drie. Zo'n bedrijfscategorie maakt het mogelijk om bedrijven in te delen op overlast voor de omgeving. Daarbij geldt dat bedrijven in categorie drie meer overlast veroorzaken dan bedrijven in categorie één. Omdat de fabriek valt in bedrijfscategorie 4, heeft het gemeentebestuur ook ontheffing verleend van het bestemmingsplan. Volgens een omwonende had dat niet gemogen. In oktober 2010 oordeelde de rechtbank dat het gemeentebestuur niet bevoegd was om een ontheffing van het bestemmingsplan te verlenen. Daarom heeft de rechtbank de bouwvergunning 'herroepen'. Zowel het gemeentebestuur van Delft als de betonfabriek komt tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de omwonende komt in hoger beroep, maar alleen omdat zij vindt dat zij een hogere proceskostenveroordeling had moeten krijgen. (zaaknummer 201009701/1)


13.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Berkelland heeft verleend voor kleinschalige recreatie aan de Lage Broekdijk in Neede. Ook maakt de vrijstelling het mogelijk de oude stallen op het perceel te gebruiken als opslagruimte voor caravans en als 'uutbloashuusken'. Ten slotte is een bouwvergunning verleend voor het verbouwen van een schuur. In de schuur worden een douche en keuken voor het 'uutbloashuusken' gebouwd. Volgens een aantal inwoners uit Neede, Noorddijk en Geesteren had het gemeentebestuur geen vrijstelling van het bestemmingsplan mogen verlenen, omdat de Lage Broekdijk een stiltegebied is. Verder vrezen zij geluidsoverlast van campinggasten en van het af- en aanrijdende verkeer naar de camping. De rechtbank in Zutphen verklaarde in september 2010 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer
201010078/1)


13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Harderwijk van het bestemmingsplan 'De Zwaluwhoeve'. Het plan maakt een uitbreiding mogelijk van wellnesscomplex 'De Zwaluwhoeve' aan de Zuiderzeestraatweg in Hierden. Volgens de Zwaluwhoeve sluit het complex niet meer goed aan op de wensen en verwachtingen van de 250.000 bezoekers per jaar. Daarom wil het complex uitbreiden, zodat het in de toekomst 300.000 bezoekers kan ontvangen. Zo maakt het plan het mogelijk om de bestaande bebouwing te moderniseren en kunnen aan de achterzijde zogenoemde 'boerderijensembles' worden gebouwd. Twee omwonenden komen tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een van hen woont achter het wellnesscomplex. Hij vindt dat er te dicht op zijn woning wordt gebouwd waardoor zijn privacy en zondagsrust worden aangetast. Een andere bezwaarmaker wil graag recreatiewoningen bouwen in de omgeving van het welnesscomplex, maar hij vreest dat dat plan wordt gedwarsboomd door de uitbreiding van het complex. (zaaknummer 201006341/1)


14.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend voor een uitbreiding van de stortplaats aan de Nauerna in Assendelft. De stortplaats ligt in de Nauernasche Polder ten zuidwesten van Westzaan. Met de vergunning kan de capaciteit van de stortplaats worden uitgebreid met 3,7 miljoen m3. De uitbreiding vindt plaats door de stortplaats te verhogen van 30 naar
50 meter. Daarvoor worden ook de heuvels rondom de stortplaats verhoogd. De Belangengroep Nauerna, een aantal omwonenden en de voormalige minister van VROM komen tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is de uitbreiding van de stortplaats niet alleen in strijd met het bestemmingsplan, maar ook met het Landelijk Afvalbeheerplan. Hierin zou zijn bepaald dat bestaande stortplaatsen niet mogen uitbreiden, omdat er zoveel mogelijk gestreefd moet worden naar het scheiden van afvalstoffen. Verder vinden zij dat het provinciebestuur de vergunning niet had mogen verlenen zonder uitgebreid onderzoek te doen naar de milieugevolgen van de uitbreiding. (zaaknummer 200908792/1)


14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.