Wereldreiziger slaat kamp op in de Woonbeurs


Jan de Quba: ‘De wereld is mijn woning’

Amsterdam, 20110406 -- Wereldreiziger Jan de Quba toont dit jaar aan bezoekers van de Woonbeurs Amsterdam hoe hij woont. De sierlijke ambachtelijke elementen en kleurrijke stijlen die hij in diverse culturen tegenkwam op zijn reizen, laten de vele verhalen van de wereld zien.

Een aardewerken pot, houten sierschildpadden en kippen uit Colombia, hagedissen van wolvezels. Het zijn bijzondere werken met elk zijn eigen verhaal. Over het ontstaan ervan, maar vooral over de makers ervan.

Hoe Jan deze bijzondere personen ontmoet, blijft mysterieus. Voorlopig houdt hij dit voor zich. Het enige dat hij erover kwijt wil, is dat hij altijd zoekend is naar die ene ambachtsman om de handen te schudden die zulke bijzondere werken maken. En dat hij ze ontmoet en leert kennen. Dat is Jan de Quba. Een wereldreiziger die de persoon erachter wil leren kennen, zijn wereld wil zien en in zijn filosofie wil delen, om dat vervolgens middels hun ambachtelijke creaties aan anderen te vertellen, zoals hij ook op de Woonbeurs Amsterdam zal doen.

Ook aan de bezoekers van de Woonbeurs zal Jan zijn verhalen vertellen. Hij zal de werken laten zien en de veelal lokale kunstenaars aan hen voorstellen. Kunstenaars die vaak met hulp van de familie met glas, keramiek of hout de mooiste dingen maken.

[De wereld van Jan de Cuba]
Over Jan de Quba
JandeQuba is een concept met een gezicht, een combinatie van een oer-Hollandse naam met een Latijns-Amerikaans element die warm in de oren klinkt. ‘Je ziet JandeQuba nooit, en toch is hij overal en in alles aanwezig’, zegt zijn goede vriendin Nasha Desbarida.

Voor degenen die niet kunnen wachten tot de Woonbeurs Amsterdam start, nodigt Nasha hen uit de sfeer van het onontdekte vakmanschap, het kleinschalige en het duurzame verhaal van de Zuid-Amerikaanse kunstenaars in Gorinchem te beleven. Nasha: ‘Daar heeft Jan de Quba het hele jaar door een winkel waar culturele uitwisseling door Zuid-Amerikaanse kunst en koffie heersen. En ook online kun je de werken en de mensen erachter leren kennen. Het webadres is www.jandequba.nl.’

JandeQuba