Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam

Onder embargo tot MAANDAG 4 APRIL 2011 00:01 uur

VERDERE GROEI HUURPRIJZEN OP TOPWINKELLOCATIES IN GROOTSTE BINNENSTEDEN


. De huurprijzen op de topwinkellocaties in de grotere Nederlandse binnensteden zijn in het eerste kwartaal verder gestegen.
. Met een tophuur van EUR 2.450 per m²/per jaar blijft de Amsterdamse Kalverstraat de koploper in de Nederlandse winkelmarkt.
. Voor het eerst evenaart de Lange Elisabethstraat in Utrecht het prijsniveau van de Grote Staat in Maastricht.
. In lijn met de stijging van de tophuren zijn ook de overnamesommen op de toplocaties herstellende maar nog niet op het niveau van voor de crisis.

In de loop van het eerste kwartaal van dit jaar zijn de huurprijzen op de topwinkellocaties in de belangrijkste Nederlandse binnensteden, de zogenaamde Gouden Klasse, verder gestegen. In vier van de zeven(1) belangrijkste hoofdwinkelstraten stegen de huurprijzen tussen 2%-4%. De Kalverstraat in Amsterdam blijft veruit koploper met een tophuur van EUR 2.450 per m²/per jaar. In incidentele gevallen worden zelfs hogere huurprijzen gerealiseerd. In het afgelopen kwartaal is de tophuur op de Lange Elisabethstraat in de Utrechtse binnenstad verder gestegen naar EUR 1.600 per m²/per jaar en evenaart hiermee voor de eerste maal het huurprijsniveau van de Grote Staat in Maastricht.

Na een korte stabilisatie van de huurprijsontwikkeling in 2009 zitten de huurprijzen sinds de zomer van 2010 weer in de lift. Ten opzichte van juli 2009 zijn de huurprijzen in de zeven belangrijkste hoofdwinkelstraten met gemiddeld 6% gestegen. De huurprijzen stegen op de Lange Elisabethstraat en Kalverstraat met EUR 150 per m²/per jaar het meest.

De huurprijzen van winkelruimte op de aanloopstraten en in de minder dominante centrumgebieden waren in het afgelopen kwartaal over het algemeen stabiel. Op dergelijk type locaties is er nog nauwelijks sprake van een vraagherstel.

Parallel met de huurprijsgroei zijn de overnamesommen in het afgelopen anderhalf jaar herstellende maar deze zijn nog niet op het niveau van voor de crisis. Dit herstel is na een daling van de overnamesommen in 2009. Met name eigenaren zijn heden ten dage bereid om hogere overnamesommen aan zittende huurders te betalen. Vanwege beperkte financieringsmogelijkheden blijft het voor een groot aantal retailers lastig om hoge overnamesommen te betalen. Dit is een verschil vergeleken met voor de crisis, toen retailers hogere overnamesommen konden betalen. Op de Gouden Klasse liggen de overnamesommen grofweg tussen EUR 300.000 en EUR 700.000. Incidenteel worden hogere overnamesommen betaald. /EINDE BERICHT