IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
Maandag 4 april 2011
Nederland 2

23.00 - 23.50 uur: IKON DOC: DE AANKLAGER Portret van Luis Moreno-Ocampo
Oorspronkelijke titel: Prosecutor

Portret van Luis Moreno-Ocampo, hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof. In de jaren tachtig was hij in Argentinië aanklager bij het proces tegen de militaire kopstukken van het Videla-regime. Filmmaker Barry Stevens volgt hem in 2009, wanneer - vijf jaar na zijn aanstelling - het eerste proces de rechtszaal in Den Haag bereikt. De documentaire toont de problemen van een strafpleiter zonder eigen politiemacht en geeft een blik achter de schermen van het omstreden Internationaal Strafhof.

De grootse politieke idealen van Moreno en de zijnen worden in de documentaire al snel duidelijk. Ze willen de internationale cyclus van wraak vervangen door justitiële gerechtigheid, zoals wetgeving dat ook op nationaal niveau wil doen. Maar het Strafhof en Moreno-Ocampo halen zich ook met enige regelmaat internationale kritiek op de hals. Bijvoorbeeld wanner de eerste zaken die het Strafhof in behandeling neemt allemaal uit Afrika afkomstig zijn. Die kritiek wordt nog sterker als Moreno-Ocampo de Soedanese president Omar Al-Bashir aanklaagt voor oorlogsmisdaden en genocide en hem tot het eerste zittende staatshoofd maakt dat door dit nieuwe, permanente strafhof wordt berecht.

Spreekbuis van die kritiek is Mahmood Mamdani, antropoloog en professor Internationale Betrekkingen aan de Columbia universiteit in New York. Hij stelt dat de slachtoffers in Darfur meer gediend zijn bij een vredesproces dan bij een zaak voor het Strafhof die Al-Bashir alleen maar verder isoleert en de situatie in Soedan op de spitst drijft.

De strafpleiter zelf blijft er laconiek onder: "Vergelijk het met een voetbalwedstrijd: de scheidsrechter heeft geen fans."

Regie: Barry Stevens, 2010
Producent: White Pine Pitures in co-productie met National Film Board of Canada