Gemeente Nijmegen

persbericht

4 april 2011

Ruim 8400 Nijmeegse 65-plussers kopen abonnement voor Nijmeegse bussen

Ruim 8400 Nijmeegse 65-plussers hebben tot nu toe het abonnement aangeschaft waarmee ze de rest van het jaar tijdens daluren gratis met de Nijmeegse stadsbussen kunnen reizen. Het abonnement kon de hele maand maart tegen betaling van 20 euro op tal van plekken op een persoonlijke ov-chipkaart worden gezet. Nijmeegse 65-plussers die het abonnement alsnog willen aanschaffen kunnen dat de rest van het jaar nog doen bij het loket van Breng op Centraal Station Nijmegen.

Vanaf 1 april is het oude pasje waarmee Nijmeegse 65-plussers gratis konden reizen niet meer geldig. Tussen 1 maart en 31 maart konden 65-plussers op tal van plekken het nieuwe abonnement op hun persoonlijke ov-chipkaart zetten. Op 31 maart hadden 8.421 65-plussers dat gedaan.
* 48% van de mensen heeft het abonnement zonder hulp gekocht in een van de 14 winkels met een oplaadzuil.
* 18% van de mensen maakte gebruik van de hulp in het Open Huis, wijkcentrum Dukenburg of de drie oplaadbijeenkomsten van de Stichting Welzijn Ouderen Nijmegen
* 34% van de mensen kocht het abonnement bij het Breng loket op Nijmegen CS. De verwachting is dat de komende weken nog meer 65-plussers het abonnement op hun persoonlijke ov-chipkaart zullen zetten. Vervoersbedrijven krijgen namelijk nog steeds aanvragen binnen van Nijmeegse 65-plussers voor een persoonlijke ov-chipkaart. Zodra deze mensen hun persoonlijke ov-chipkaart hebben ontvangen kunnen zij het Nijmeegse 65-plusabonnement op hun ov-chipkaart zetten bij het Breng-loket. Waarschijnlijk zal het totaal aantal aangevraagde abonnementen daarom uitkomen op 9.000 tot 10.000.

Op werkdagen voor 9.00 uur instappen? Voorkom een negatief reissaldo! Het 65-plus abonnement is geldig op werkdagen vanaf 9.00 uur en op zaterdag en zondag de gehele dag op de Nijmeegse buslijnen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 30, 31 en 33. Wie op werkdagen vóór 9.00 uur incheckt kan géén gebruik maken van het abonnement. In deze gevallen moeten mensen betalen voor de gehele busreis, dus ook voor het deel dat na 9.00 uur plaatsvindt. Dit doen ze aan de hand van het reissaldo dat op de ov-chipkaart gezet kan worden. Mensen die geen reissaldo op hun ov-chipkaart hebben staan maar toch voor 9.00 uur inchecken hebben na het uitchecken een negatief reissaldo. Als dat gebeurt, kunnen ze niet meer inchecken totdat ze weer voldoende reissaldo op hun ov-chipkaart hebben gezet. Een negatief reissaldo op de ov-chipkaart betekent dat tijdelijk ook niet met het 65+-abonnement kan worden ingecheckt.