Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NEUSHOORNTJE ONVERWACHTS VROEG GEBOREN IN SAFARIPARK BEEKSE BERGEN

Natuurlijke geboorte neushoornkalf vroeger dan verwacht, moeder en jong maken het prima

Hilvarenbeek, maandag 4 april 2011 - Een neushoorngeboorte in het safaripark in de eerste weken van het voorjaar. Mooier kan het eigenlijk niet. In de nacht van vrijdag 1 april op zaterdag 2 april is neushoorn Makoubu bevallen van een wolk van een kalf. Veel vroeger dan verwacht en daardoor ook zonder hulp van de dierverzorgers. Het was wel even schrikken toen ze het jong op zaterdagmorgen zagen liggen in het verblijf, maar die schrik maakte al snel plaats voor grote blijdschap toen bleek dat het mannetjesjong gezond was en het melk kreeg van zijn moeder.

Vorig jaar november werd bekend dat neushoorn Makoubu voor de eerste keer drachtig was van vader Miquelin die ook in het safaripark woont. Afgelopen weekend was het al zover. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een gezond mannelijk neushoornkalf op de wereld gezet. Hoofd Dierverzorging Stephan Rijnen is blij verrast: "We wisten dat Makoubu ergens in de komende maanden zou gaan bevallen, maar dat dit al in april zou gebeuren had niemand verwacht. We zijn erg blij dat het ondanks de vroege geboorte goed gaat met het neushoorntje en zijn moeder."

Fokprogramma
Voor Safaripark Beekse Bergen is de geboorte van een neushoorntje extra bijzonder, omdat het park coördinator is van het Europese fokprogramma dat tot doelstelling heeft het nageslacht van neushoorns in Europa te bevorderen en een duurzame populatie op te bouwen in dierenparken. Na de in 2009 geboren Zahra, is de kersverse zoon van Makoubu weer het eerste neushoornkalf in het safaripark. Een halfbroertje van Zahra, aangezien Miquelin ook hier de vader was. Naar alle waarschijnlijkheid is het neushoorntje binnen een paar dagen al te zien voor bezoekers in het binnenverblijf. Wel zal er tussen de middag dagelijks een rustpauze voor moeder en zoon worden ingelast. Wanneer het neushoorntje naar buiten mag is afhankelijk van het weer.

Naamwedstrijd via Twitter
Omdat de vroege geboorte als een verrassing kwam, is er nog geen naam voor het neushoornkalfje. Daarom willen de rangers van Safaripark Beekse Bergen de hulp van Twitteraars inschakelen. Via Twitter kunnen bezoekers een naam opperen onder vermelding van @safariparkbb en hashtag #neushoornbb. Volgende week dinsdag zullen de rangers de naam van het dier bekendmaken via het Twitter-kanaal van het safaripark en via de website www.safaripark.nl.