Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Verpleegkundige Sint Lucas Andreas Ziekenhuis ontvangt prijs voor diabeteszorg aan Marokkaanse kinderen

Amsterdam, 4 april 2011. Diabetesverpleegkundige Fatima Ait-Taleb van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis heeft afgelopen week de Leonard prijs in ontvangst genomen. Een kroon op het bijzondere werk dat zij verricht in de omgang met Marokkaanse kinderen met diabetes. Deze prijs is een initiatief van de Stichting Diabetes Education Study Group Nederland (DESG) en is ingesteld als eerbetoon aan een persoon (of groep personen) die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het welzijn van kinderen met diabetes.

"De prijs wordt toegekend aan Fatima Ait-Taleb, omdat zij Marokkaanse kinderen met diabetes effectief en motiverend weet te bereiken. ", zei juryvoorzitter en kinderarts Maarten Reeser. "Fatima vormt een brug tussen de Nederlandse en Marokkaanse cultuur. Al veel jaren weten wij dat jongeren met een Marokkaanse achtergrond een verhoogd risico hebben op het krijgen van type 1 diabetes. Als gevolg van de sociale en culturele verschillen is het vooral bij deze groep ook heel lastig om met diabeteszorg aanvaardbare resultaten te bereiken, met alle risico's van dien voor hun toekomst", aldus de jury. Er wordt nog onderzocht in hoeverre verschil in voeding, klimaat en gebrek aan vitamine D van invloed is op het krijgen van diabetes gezien het hoge percentage diabetespatiënten onder allochtonen.

Verpleegkundige Fatima Ait-Taleb
Fatima is een goed voorbeeld van een Marokkaanse die optimaal geïntegreerd is, met behoud van traditionele waarden en achtergrond. Fatima werkte jaren als kinderverpleegkundige op de kinderafdeling. In 1996 startte het kinderdiabetesteam binnen het ziekenhuis met 17 kinderen. Opvallend was dat het aantal Marokkaanse kinderen met diabetes in snel tempo toenam. Eerst werd voornamelijk via tolken zo goed mogelijk gecommuniceerd met de patiënt. Fatima zag het probleem en besloot de opleiding tot diabetesverpleegkundige te gaan volgen. Zij overbrugt nu de communicatie en culturele verschillen op allerlei niveaus.

De Leonard-prijs
De Leonard-prijs is genoemd naar Leonard Thompson; een jongen die als eerste mens in 1922 door Banting en Best werd behandeld met insuline. De jury maakte dit jaar een keuze uit twintig inzendingen. Aan de prijs, die eenmaal in de twee jaar wordt uitgereikt, is een geldbedrag van vijftienhonderd euro verbonden, te besteden naar eigen inzicht.

Samenwerking in Diaboss
In het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis worden 100 kinderen met diabetes behandeld, waarvan 60 patiënten een Marokkaanse achtergrond hebben. In Amsterdam werkt het kinderdiabetesteam van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in de Stichting Diaboss Amsterdam samen met het BovenIJ ziekenhuis, het OLVG en het SLotervaartziekenhuis om de kwaliteit van zorg aan deze complexe patiëntengroep te borgen en continu te verbeteren.
---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht