Ingezonden persbericht


Persbericht

ECN Wind Energy werkt samen met Sandia National Laboratories

Op 31 maart 2011 hebben het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Amerikaanse Sandia National Laboratories een Memorandum of Understanding getekend waarin afgesproken wordt te gaan samenwerken op gebied van windenergie.

Sandia Laboratories richt zich op toegepast wetenschappelijk onderzoek voor de nationale veiligheid in de VS. Duurzame energie is een van de onderzoeksgebieden. Op gebied van windenergie werkt Sandia aan vele aspecten op het gebied van windturbinedesign en in het bijzonder aan rotorbladdesign. Onderzoek van Sandia heeft enerzijds de doelstelling om windturbines te ontwerpen met een hogere efficiency en betrouwbaarheid, anderzijds tot het verbeteren van monitoringtechnieken voor het optimaliseren van de bedrijfsvoering en onderhoud van windturbines.

Het gezamenlijke Sandia-ECN onderzoek zal zich vooral richten op het opschalen van (offshore) windturbines waarbij zogenaamde intelligente bladen ontwikkeld worden om de opbrengst van windturbines verder te verhogen, terwijl de mechanische belastingen gereduceerd worden. Hierdoor kunnen windturbines lichter ontworpen worden, wordt de levensduur verlengd en worden de integrale elektriciteitsproductiekosten per kWh verlaagd. Verschillende fabrikanten van windturbines hebben al interesse getoond in deze ontwikkeling. Testen met dit soort dynamische bladen die afhankelijk van de bedrijfscondities aangepast kunnen worden qua vorm en/of aerodynamische eigenschappen, kunnen uitgevoerd worden op het testveld van ECN in de Wieringermeer of op het testveld van Sandia in de Verenigde Staten. Zowel Sandia als ECN werken op dit gebied ook al samen met de TU Delft.

Ook op het gebied van aerodynamische windparkmodellering en onderhoud en bedrijfsvoering van offshore windparken wordt een samenwerking gestart tussen Sandia en ECN. De verwachting is dat rond de zomer de eerste concrete projecten van start kunnen gaan.

Over ECN
Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op energiegebied met een sterke internationale positie. ECN richt zich met het energieonderzoek op een duurzame energievoorziening: veilig, efficiënt, betrouwbaar en milieuvriendelijk. In opdracht van overheid en bedrijfsleven ontwikkelt ECN hiervoor kennis en technologieën en brengt die naar de markt. Met aandacht op het terugdringen van de energievraag door energiebesparing, het opwekken van energie met duurzame energiebronnen en een efficiënt en schoon gebruik van fossiele brandstoffen (de zogeheten trias energetica). Daarbij voert ECN ook onderzoek uit naar toekomstmogelijkheden en economische achtergronden op energiegebied.

Over Sandia
Sandia National Laboratories worden beheerd door de Sandia Corporation (een volledige dochter van de Lockheed Martin Corporation) en vormen de belangrijkste nationale laboratoria van het United States Department of Energy. De missie van Sandia is naast onderzoek naar betrouwbaarheid en veiligheid van nucleaire technologie het verduurzamen en veiligstellen van de toekomstige energiehuishouding.