Meer dan 1400 originele geneesmiddelen buiten octrooi verlagen prijs

04/04/2011 15:13

PHARMA.BE

Op 1 april 2011 hebben meer dan 1400 originele geneesmiddelen buiten octrooi hun prijs verlaagd. Deze prijsdaling is het gevolg van verschillende maatregelen die in het najaar van 2010 werden genomen in overleg met de (bio)farmaceutische sector. Het gaat om een besparing van bijna 50 miljoen euro voor de ziekteverzekering. Oude merkgeneesmiddelen nemen tot dusver 40 % in van de "goedkope geneesmiddelen." Daardoor heeft België een unieke post-octrooimarkt met aandacht voor de ontwikkeling van vernieuwende geneesmiddelen.

Oude merkgeneesmiddelen hebben op 1 april hun prijzen met 1,43 tot 44 % verminderd. De geneesmiddelen die op 1 april hun octrooi verliezen en in de referentieterugbetaling vallen, verminderen hun af-fabriekprijs* immers met 44 %. Een medicijn met een af-fabriekprijs van 100 euro heeft vanaf dan een af-fabriekprijs van 55,89 euro.

Opmerkelijke voorbeelden van merkgeneesmiddelen buiten octrooi die op 1 april binnen de referentieterugbetaling vallen, zijn:

* een behandeling voor osteoporose. Het medicijn heeft vanaf 1 april een af-fabriekprijs van 110,80 euro (grote verpakking), in plaats van 198 euro.

* een kankergeneesmiddel. Het gaat om een behandeling van onder meer borst-, long-, prostaat- en hoofd-halskanker Het middel krijgt een af-fabriekprijs van 320 euro (grote verpakking), terwijl diezelfde verpakking op 31 december 2010 nog 590,37 euro kostte.

Naast de prijsdalingen van 1 april werden andere besparingsmaatregelen ingevoerd zoals de vermindering van de geforfaitariseerde geneesmiddelenenveloppe in de ziekenhuizen en de verhoging van de quota voor artsen inzake "goedkope voorschriften". De totale besparingen die dit jaar worden gedragen door de sector bedragen 65 miljoen euro. Ook betaalt de sector, net zoals de voorgaande jaren, een heffing op zijn omzet van 250 miljoen euro. Bovendien worden de prijzen van de terugbetaalbare geneesmiddelen in ons land niet aan de inflatie aangepast. Dat levert een extra besparing op voor de ziekteverzekering van 76 miljoen euro op jaarbasis. De geneesmiddelensector heeft de laatste twee jaar respectievelijk 90 % en 65 % van de besparingen binnen de ziekteverzekering op zich genomen.

Het "goedkope geneesmiddelen" beleid versterkt verankering van researchindustrie

De unieke post-octrooimarkt in ons land, dankzij de belangrijke bijdrage van de oude merkgeneesmiddelen, versterkt de verankering van de (bio)farmaceutische researchindustrie in ons land. De R&D van vernieuwende geneesmiddelen wordt in ons land immers ook bekostigd met de inkomsten uit de verkoop van de originele 'goedkope geneesmiddelen'. Zij nemen vandaag 40 % in van de 'goedkope geneesmiddelen'. De patiënt, die zijn vertrouwde behandeling kan voortzetten, vaart er wel bij. Dankzij de standvastige therapietrouw van de patiënt en de opgelegde prijsdalingen kan de ziekverzekering op zijn beurt de broodnodige middelen besparen.

Het totaal aantal 'goedkope voorschriften' neemt intussen 46 % in van de geneesmiddelenmarkt, terwijl dat 40,5 % was in 2008 en 17,04 % in 2004. Daarmee is het totale aandeel van de 'goedkope geneesmiddelen' vergelijkbaar met het aandeel van de generieken in de omringende landen. De besparingen die in ons land gedaan worden via de 'goedkope geneesmiddelen' kunnen bijdragen tot een snellere en betere terugbetaling en toegang voor de Belgische patiënt tot therapeutische innovaties.

(zie grafiek)

(*) prijs af fabriek, zonder distributiekosten en btw

Contact: Leo Neels, Algemeen Directeur, ln@pharma.be, 02 661 91 26 , 0495 50 40 60

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel