Ingezonden persbericht


Persbericht

4 april 2011

Levensmiddelenindustrie stuurt brandbrief aan Europees Parlement: resolutie ondermijnt autoriteit EFSA

Rijswijk - De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) heeft vandaag alle Nederlandse Europarlementariërs dringend opgeroepen om woensdag 6 april a.s. tegen een ingediende resolutie te stemmen die de toelating van een bepaalde gezondheidsclaim tegenhoudt. De resolutie stelt het wetenschappelijke oordeelsvermogen van de Europese voedselveiligheidsautoriteit ter discussie, leidt tot willekeur en dus ongeloofwaardigheid in EU-besluitvorming.

Voedselveiligheid en gezondheid kennen geen politieke voorkeur De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA is de organisatie die gezondheidsclaims van producenten beoordeelt op wetenschappelijke onderbouwing en begrijpelijkheid voor de consument en brengt hierover advies uit aan de Europese Commissie. Zo worden de evaluaties en opinies van de EFSA te allen tijde uitgevoerd door wetenschappers die zeer deskundig zijn en geen belang hebben bij de uitkomsten van de exercities. Nu een aantal Europarlementariërs een resolutie heeft ingediend om een positief beoordeelde gezondheidsclaim te blokkeren, maakt de FNLI zich ernstige zorgen. Als deze resolutie wordt aangenomen dan wordt een op wetenschappelijke feiten gebaseerde uitspraak van de EFSA door een politiek besluit teruggedraaid. Dit ondermijnt de autoriteit van de EFSA en trekt haar deskundigheid in twijfel. De voltooiing van één interne markt met maximale standaarden op het gebied van voedselveiligheid en voeding en gezondheid komt hierdoor op de tocht te staan. De levensmiddelenindustrie acht het 'politiek' maken van wetenschappelijke dossiers onwenselijk. Voedselveiligheid en gezondheid kennen immers geen politieke voorkeur.

Semi-wetenschappelijke argumenten
FNLI-directeur den Ouden: "Indien Europarlementariërs niet gelukkig zijn met de uitkomsten van een evaluatie van de EFSA, zou het beter zijn als zij andere argumenten zouden gebruiken om hun gelijk te behalen dan de nu aangehaalde semi-wetenschappelijke argumenten. Deze hebben namelijk de schijn van een gebrek aan kennis van de volksvertegenwoordigers en tasten daarbij het gezag van een wetenschappelijk orgaan aan. De EFSA moet onafhankelijk kunnen functioneren in een omgeving die haar als autoriteit erkent. Op dit moment doen industrie, maatschappelijk middenveld, politiek en openbaar bestuur dit, en dat moet zo blijven. Voedselveiligheid mag nooit onderwerp worden van politieke of ideologische voorkeur."

Claim opvolgmelk
De ingediende claim betreft zogenoemde opvolgmelk, een product dat voor baby's vanaf 6 maanden wordt aanbevolen. Activisten op het gebied van borstvoeding menen dat opvolgmelk in geen geval een gezondheidsclaim zou mogen dragen omdat dergelijke producten de voorkeur voor borstvoeding zouden ondermijnen. Om te voorkomen dat dergelijke producten toch een gezondheidsclaim gaan dragen, worden willekeur en ondermijning van de autoriteit op de EFSA op de koop toegenomen.


- Einde Bericht -




Ingezonden persbericht