Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht /Amersfoort, 4 april 2011

Samenwerking allogene stamceltransplantaties tussen UMC Utrecht, Meander Medisch Centrum en St. Antonius Ziekenhuis

Nieuw in de regio Utrecht: nazorg stamceltransplantaties

Het St. Antonius Ziekenhuis te Utrecht/Nieuwegein, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het UMC Utrecht hebben overeenstemming bereikt over de nazorg van patiënten die een allogene stamceltransplantatie hebben ondergaan. Sinds kort kunnen patiënten voor de nazorg in het St. Antonius Ziekenhuis en het Meander Medisch Centrum terecht. De transplantatie zelf wordt in het UMCU uitgevoerd. Voor patiënten is het prettig dat zij de intensieve nazorg nu dichtbij, in hun eigen ziekenhuis, kunnen ontvangen. De overplaatsing van patiënten ten behoeve van nazorg heeft recent plaatsgevonden.

Tot op heden waren patiënten die een stamceltransplantatie moesten ondergaan, ook voor de nazorg, aangewezen op de afdeling Hematologie van het UMC Utrecht. Allogene stamceltransplantaties worden uitgevoerd bij patiënten die lijden aan ernstige hematologische ziekten, zoals acute myeloide leukemie. De behandeling moet de kans minimaliseren dat de ziekte terugkeert. De patiënten die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, hebben te maken met complexe problemen. De patiënt heeft door de transplantatie en de medicatie een verhoogd risico op infecties. Daarnaast kunnen de cellen van de donor zich tegen de patiënt keren, waardoor een zogenoemde 'graft-versus-host'-ziekte ontstaat (ziektebeeld waarbij huid en maag-darmkanaal aangetast kan raken). De begeleiding van de transplantatiepatiënten, waarbij verschillende disciplines zijn betrokken, is zeer intensief.

Kwaliteit
Kwaliteitscriteria voor stamceltransplantaties zijn internationaal vastgelegd en landelijk vereist conform de "JACIE-richtlijnen". Deze richtlijnen zijn nu onder draagvlak van de vergunninghouder UMC Utrecht operationeel in het St. Antonius Ziekenhuis en het Meander Medisch Centrum. De ziekenhuizen zijn daarom overeengekomen dat de nazorg vanaf de zogenoemde dag +1 ook via het St. Antonius Ziekenhuis of het Meander Medisch Centrum kan lopen. De kwaliteit is gewaarborgd door onder andere wekelijkse patiëntenbesprekingen, afstemming van protocollen en nascholing van artsen en verpleegkundigen.

Regionale samenwerking
Het verlenen van de nazorg is voor de regionale samenwerking op het gebied van de klinische hematologie een belangrijke stap voorwaarts. Ook op andere terreinen zal de samenwerking tussen de drie ziekenhuizen geïntensiveerd gaan worden, zowel op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs als onderzoek. Zo zal periodiek een staflid vanuit het St. Antonius Ziekenhuis en het Meander Medisch Centrum gedetacheerd worden in het UMC Utrecht. Voorts wordt gewerkt aan een gezamenlijke opleiding van hematologen, waarbij de hematologen een deel van hun opleiding in het St. Antonius Ziekenhuis en het Meander Medisch Centrum kunnen volbrengen. Ook wordt gewerkt aan een gezamenlijke scholing voor verpleegkundigen. Meerdere malen per jaar wordt middels teleconferentie een actueel onderwerp besproken. Verpleegkundigen krijgen zo de gelegenheid om naast het verbeteren van theoretische kennis, ook ervaringen te delen met collega's uit de andere ziekenhuizen.



Ingezonden persbericht