Ingezonden persbericht


http://www.npcf.nl/images/stories/dossier/Wmo/verslag%20symposium%20lage%20ziektelast.pdf

Symposium basispakket en 'lage ziektelast': voorstel voor een alternatief

Aanleiding voor het symposium is de in het regeerakkoord opgenomen overheveling van aandoeningen met 'lage ziektelast' uit het basispakket. Met deze pakketverkleining is een bezuiniging beoogd van 1,3 miljard euro. De NPCF en CG-raad zijn van mening dat deze overheveling ongewenst is en hebben een alternatief voorstel ontwikkeld. Het symposium is geleid door de heer Chiel Bos, vice voorzitter van de Regieraad.

Lage ziektelast
Matthijs Versteegh, promovendus van de Erasmus universiteit, zet in zijn presentatie de problemen uiteen rondom de 'lage ziektelast' benadering. Het eerste probleem is de definitie van het begrip. Is er sprake van minimale ziektelast bij 1% of 10% gezondheidsverlies? Of is valt alles onder 'lage ziektelast' tot de bezuiniging van 1,3 miljard bereikt is? Een tweede probleem is dat er niet van alle aandoeningen gegevens over de ziektelast beschikbaar zijn. Ook is er binnen een aandoening veel variatie in ernst. Wat is dan een aandoening met 'lage ziektelast'? Ook bestaat het risico van 'goedkoop is duurkoop' wanneer de gezondheid van mensen onomkeerbaar verslechtert doordat medicijnen voor lage ziektelast aandoeningen niet meer vergoed worden.

Alternatief NPCF/CG-raad
Marijke Hempenius en Petra Schout presenteren het alternatief dat uit gaat van kostenbeheersing in plaats van pakketverkleining. Het alternatief kent 4 pijlers.
1) Stepped care is de eerste pijler en gaat uit van effectieve zorg passend bij de zorgvraag van de patiënt. Kort en minder intensief behandelen als het kan, zwaarder en duurdere behandeling als dat nodig is.
2) Werken volgens richtlijnen

3) Goede organisatie van zorg. Betere organisatie van zorg in ketens en netwerken en een sterke eerste lijn.

4) Goede kostenbeheersing
"Als ik binnen 2 weken bij zorgverleners moet komen moet ik vaak voor beiden bloedonderzoek laten doen meestal voor dezelfde dingen." (meldactie zuinig met zorg)

Discussie
Ria Stegehuis, directeur zorg van zorgverzekeraar Menzis licht in haar presentatie de rol van de zorgverzekeraar toe. Kostenbeheersing zonder kwaliteitsverlies is een belangrijk aspect van die rol. Ook in de forumdiscussie met Tweede Kamerleden wordt de noodzaak onderschreven van kostenbeheersing door stepped care en het oplossen van organisatorische problemen. Ook wordt het behoud van solidariteit in de zorg benadrukt. Vanuit de zaal wordt daaraan toegevoegd dat het maken van onderscheid tussen besparingen en verschuivingen naar individuele mensen van groot belang is. Waarbij het door de NPCF/CG-raad geschetste alternatief leidt tot besparingen en de 'lage ziektelast' benadering tot een verschuiving naar eigen betalingen.

Verbinding
Komende periode wordt het alternatief door de NPCF/CG-raad verder uitgewerkt en wordt verbinding gezocht met andere partijen.