Ingezonden persbericht


JOVD: "De Rouwe moet beter zijn huiswerk doen"

Jonge liberalen hebben duidelijk voorstel gedaan

Den Haag, 4 april 2011 - Sander de Rouwe, Tweede Kamerlid van het CDA voert geen zuiver debat. Dat vindt de JOVD, de liberale jongerenorganisatie. In een reactie op het nieuws dat de boete voor de Zijlstra-taks in strijd zou zijn met het rechtszekerheidsbeginsel, laat De Rouwe weten dat hij 'vanuit de tegenstanders geen alternatieven hoort voor een overgangsregel of het voorkomen van de maatregel waarbij ook rekening wordt gehouden met de overheidsfinanciën.' Martijn Jonk: "Dat voorstel hebben we wel gedaan. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk onderwijs is en dat je goed moet opletten. Dit geldt niet alleen voor studenten maar klaarblijkelijk net zo goed voor Kamerleden."

Sinds jaar en dag is de JOVD voorstander van een sociaal leenstelsel. De liberale jongeren hebben dit geluid met regelmaat laten horen, ook tijdens de studentendemonstraties. JOVD voorzitter Martijn Jonk: " De JOVD is zelfs met een concreet plan gekomen. In dat plan hebben wij liberalen de verantwoordelijkheid genomen voor de overheidsfinanciën. Wij hebben voorgesteld om de studiefinanciering met 30 procent te verlagen en tegelijkertijd het sociaal leenstelsel open te stellen. Dit levert dan bijna 400 miljoen euro op." De JOVD vindt dan ook dat De Rouwe beter zijn huiswerk moet doen.

Dat het CDA zijn huiswerk niet gedaan heeft, blijkt ook uit de steun die de fractie geeft aan de plannen. 'Leuker kunnen we het niet maken, eerlijker ook niet' lijkt het devies van De Rouwe. Het plan zoals dat er nu ligt komt overduidelijk uit de koker van het CDA. Tijdens de verkiezingen heeft het CDA tegen de studenten gezegd dat de studenten beter af zijn bij het CDA. Bij het CDA zou er immers geen sociaal leenstelsel komen. "De Rouwe denkt de student met één hand een klein beetje te geven door tegen een sociaal leenstelsel te zijn, maar pakt met de andere hand de studenten harder terug door deze rare maatregel. Als het CDA écht voor studenten opkomt, dan gaan zij over op een sociaal leenstelsel. Meer geld voor onderwijs en het kost geen cent meer!" aldus Jonk. In de ogen van de JOVD is het sociaal leenstelsel de enige manier om de kenniseconomie te redden en de kwaliteit te verbeteren.

"Als ik mijn huiswerk niet goed maakte, moest het opnieuw. Het lijkt mij tijd dat het CDA zijn huiswerk ook opnieuw doet. Door deze reactie scoren ze een dikke onvoldoende. De JOVD roept dan ook op om het debat opnieuw te voeren en eens serieus naar het plan van de JOVD te kijken.