Wageningen Universiteit en Researchcentrum 5 apr 2011

Locatie: Wageningen

Organisatie: CGN

5 apr 2011 - 7 apr 2011

Van 5 tot 7 april, 2011, organiseerd het CGN een Europese conferentie over âPlant Genetic Resources (PGR)â onder het motto âTo Serve and Conserveâ. Tijdens deze conferentie, die in het kader van de EUCARPIA sectie voor Plant Genetic Resources wordt georganiseerd, zullen de mogelijkheden worden onderzocht om de dienstverlening van genenbanken te verbeteren en de efficiëntie van de conservering te verhogen.

De meeste genenbanken zijn traditioneel erg naar binnen gericht, en hebben te weinig aandacht voor hun gebruikers, en voor andere actoren die aan het zelfde werken. Deze houding maakt samenwerking tussen genenbanken moeilijk, en staat optimaal gebruik van de collecties in de weg. Het is daarom tijd om de blik naar buiten te richten. De benaderingen om gebruikers optimaal te bedienen en samen te werken zullen in kaart worden gebracht. Er zal, naar verwachting, blijken dat de kwaliteit van de genebank activiteiten een cruciale rol spelen; gebruikers moeten op de genenbank kunnen vertrouwen als het gaat om de beschikbaarheid, authenticiteit en zaad kwaliteit van de PGR monsters maar ook van de informatie over die monsters. Deze zelfde aspecten zijn van essentieel belang voor de samenwerking tussen genenbanken, en voorwaarden voor het (ver-)delen van verantwoordelijkheden. Uiteraard moet dit alles gedaan worden in een transparant internationaal regime van âAccess and Benefit Sharing (ABS)â.

Tijdens de conferentie, zullen opties voor het verbeteren van dienstverlening en samenwerking worden gepresenteerd en bediscussieerd. In gesprek met de PGR gebruikers zal ik kaart worden gebracht wat de gebruiker van de genenbank verwacht, en hoe genenbanken aan die verwachting kan voldoen. Op vergelijkbare wijze zal de samenwerking tussen genenbanken worden bediscussieerd.

De conferentie is één van de activiteiten in het kader van de viering van het 25 jarig bestaan van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN).

Voor meer informatie en registratie ga naar de website van de conferentie.