Wageningen Universiteit en Researchcentrum 5 apr 2011 20:00

Organisatie: Studium Generale

Hoe kiezen mensen? Welke strategieën hebben we ontwikkeld om snel verstandige keuzes te maken? Welke rol speelt het gevoel daarbij? En is het echt zo dat mensen alleen maar naar het eigen belang kijken? Een serie lezingen over âde menselijke beslisser.

In deze laatste lezing een samenvatting van de bevindingen van de voorgaande, gekoppeld aan de vraag welke nieuwe mogelijkheden deze kennis biedt voor het beïnvloeden van keuzegedrag. En wat zijn de ethische implicaties? Wanneer verwordt het sturen van gedrag tot manipulatie?

Will Tiemeijer verzorgt de lezing. Hij is wetenschappelijk medewerker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Meer lezingen in deze serie:

* 8 maart: Het irrationele breinÂ

* 15 maart: Omgeving en gedragÂ

* 22 maart: Gedragseconomie in de praktijkÂ
* 29 maart: De vrije wil - bestaat hij nu wel of niet?Â
* 5 april: Menselijke beslissingen sturen - wat kan, en wat willen we met die kennis?Â

---

Aanleiding tot deze lezingenserie was het bijzonder interessante en goed leesbare WRR-rapport âDe menselijke beslisser. Over de psychologie van keuze en gedragâ. Dat is gratis downloadbaar via www.wrr.nl.

Begin 2011 kreeg dat rapport een vervolg in een boekje van WRR-medewerkder Will Tiemeijer, getiteld âHoe mensen keuzes maken; de psychologie van het beslissenâ. Dat biedt een handzaam en geactualiseerd overzicht van de belangrijkste kennis die psychologie en aanverwante vakgebieden de laatste jaren ontwikkelden over menselijk keuzegedrag. Ook dit boekje kun je gratis downloaden via www.wrr.nl.
---