Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Concreet kernenbeleid `de doar iepen foar de mienskip'

Op 5 april komen alle stads-, dorps- en wijkbelangen en de gemeente weer samen om in een interactieve bijeenkomst de puntjes op de `i' te zetten van het kernenbeleid. Vorig jaar spraken, vanuit een bomvolle zaal in Bolsward, deze belangenverenigingen voor de steden, wijken en dorpen en de gemeente, ook over hun samenwerking.

De inbreng van deze interactieve avond is nu uitgewerkt in een conceptbeleidsnotitie kernenbeleid. Afgelopen weekend kregen alle stads-, dorps- en wijkbelangen deze conceptbeleidsnotitie toegestuurd met een uitnodiging om op 5 april a.s., tijdens een vervolgconferentie, over eventuele alternatieven te spreken en het plan samen aan te scherpen.

Samen werken aan vitale, sterke steden, dorpen en wijken Samen met de inwoners van de kernen denkt de gemeente na over welke voorzieningen gewenst zijn, wat er gebeuren moet op het terrein van veiligheid, kwaliteit van milieu en woonomgeving en of er voldoende steunstructuren, buurtcontacten en vrijwilligers actief zijn. De belangenverenigingen behartigen de collectieve belangen en zijn gesprekspartner voor de gemeente. De gewenste ontwikkelingen kunnen in stads- dorps- en wijkvisies worden vastgelegd. De inbreng van de belangenverenigingen is zwaarwegend maar uiteindelijk beslist het gemeentebestuur over de plannen en financiën.

Inbreng stads-, dorps- en wijkbelangen basis voor beleidsplan In april vorig jaar was de wens vooral: duidelijke afspraken, serieus genomen worden en steden, dorpen en wijken uniek houden door vooral de inwoners zelf het roer in handen te geven om de gewenste koers uit te zetten. In de conceptbeleidsnotitie zijn deze wensen uitgewerkt in afspraken. Kern van deze afspraken is dat de gemeente ruimte laat voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid van de belangenverenigingen. Met duidelijke afspraken over wie wat doet.

Lijnen kort en duidelijk
Bestuurlijk is wethouder Maarten Offinga portefeuillehouder Kernenbeleid en hebben alle wethouders een aantal steden, dorpen en wijken onder hun hoede om de bestuurlijke contacten mee aan te houden. Voor de dagelijkse contacten zijn er de dorpen- en wijkencoördinatoren die rechtstreeks en ook buiten kantooruren beschikbaar zijn voor vragen, overleg en afstemming.

Financiële ondersteuning voor eigen initiatief
Om de kernen zelf zoveel mogelijk verantwoordelijkheid te geven zijn er financiële middelen beschikbaar om ze hierbij te ondersteunen. Er is organisatiegeld voor de besturen van stads- dorps- en wijkbelangen. Kwaliteitsgeld om onderdelen van stads-, dorps- en wijkvisies te realiseren en projectenbudget voor de medefinanciering van grotere projecten in de stads-, dorps- en wijkvisies.