Uitgeverij Bert Bakker

Rudie Kagie vertelt over "Schuifkaas"

Kagie - Schuifkaas Op 5 april verschijnt het nieuwe boek van Rudie Kagie, Schuifkaas. In dit filmpje vertelt hij alvast over het boek en demonstreert hij wat het begrip 'schuifkaas' eigenlijk precies inhoudt.

Een reünie voor oud-bewoners van kindertehuis Nieuw Voordorp dreigt totaal uit de hand te lopen. De uitnodiging om na veertig jaar weer eens bij elkaar te komen roept onvoorziene emoties op. In de aanloop tot wat een gezellige dag had moeten worden, komt de inmiddels bejaarde groepsleiding heftig in aanvaring met de al lang volwassen voogdijpupillen van toen. Beide partijen vervallen in oude rolpatronen. De opvoeders slaan weer aan het betuttelen en censureren bijdragen aan het reünieboek. Als reactie hierop plaatsen de oud-pupillen traumatische herinneringen aan kindermishandeling in Nieuw Voordorp op internet. Sommigen werden in dit instituut voor de rest van hun leven psychisch beschadigd, maar was dat inderdaad de schuld van de directie? De sfeer tijdens de voorbereidingen van de reünie wordt zo met de dag grimmiger.

Schuifkaas is het autobiografische relaas van een reünist voor wie de pijnlijke confrontatie het ontbrekende stuk blijkt in een puzzel die hij voor het eerst meent te begrijpen.

Rudie Kagie (1950) is redacteur van Vrij Nederland.