Vrije Universiteit Amsterdam

Botdichtheid bij Reumatoïde Artritis


* Startdatum: 05-04-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Rheumathoid arthritis: biologicals and bones


* Spreker: M. Vis


* Promotor: prof.dr. W.F. Lems prof.dr. B.A.C. Dijkmans


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Reumatoïde artritis is een chronische ontstekingsziekte die wordt gekenmerkt door ontsteking van gewrichten. Deze ontsteking kan leiden tot lokaal botverlies met destructie van gewrichten. Daarnaast is er ook gegeneraliseerd botverlies (osteoporose) wat leidt tot een grotere kans op fracturen. Marijn Vis onderzocht het voorkomen van osteoporose bij patiënten met reumatoïde artritis en het effect van moderne behandeling, tnf-blokker, op dit gegeneraliseerde botverlies.

In samenwerking met reumatologen uit Engeland en Noorwegen werd het OSTRA-cohort (Oslo, Truro en Amsterdam) opgezet. In dit cohort van 150 vrouwelijke RA-patiënten toonde Vis aan dat bij ongeveer een op de vijf vrouwen een nieuwe fractuur optrad. Ook was er een verlies van botdicht in de heup van ongeveer 1% per jaar. Een deel van dit botverlies wordt veroorzaakt doordat de botbalans (osteoblasten en osteoclasten) bij RA-patiënten wordt verstoord door het ontstekingsproces (cytokines). In een cohort van patiënten die werden behandeld met de TNF-blokker infliximab onderzocht Vis hoeveel gegeneraliseerd botverlies er optrad. In de gehele groep nam zij geen botverlies meer waar. Bij patiënten die een goede reactie hadden op infliximab, een goede verbetering van de ziekteactiviteit, werd er zelfs een lichte toename van botdichtheid gezien.

Het tweede deel van Vis' proefschrift beschrijft de effecten van infliximab op lipidenprofiel, reumafactoren, infecties en antistofvorming bij patiënten met reumatoïde artritis.

Het proefschrift is te downloaden via VU-dare

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam