Gemeente Stichtse Vecht

Stap vooruit in het gebiedsgericht werken

De 12 kernen in de gemeente Stichtse Vecht hebben hun eigen geschiedenis en specifieke kenmerken. Het gebiedsgericht werken is een werkwijze die erop gericht is de afstand tussen gemeente, bewoners en andere partijen zo klein mogelijk te maken. Ook staan de identiteit en de leefbaarheid van een kern staan centraal. Daarom start op dinsdag 5 april de charette; een intensieve serie bijeenkomsten waarin professionals, inwoners en bestuurders verkennen wat hun wensen en inzichten zijn. Doel is te komen tot een intentieovereenkomst over het kern- en gebiedsgericht werken. Die vormt de basis van een innovatieve aanpak die uiteindelijk wordt vastgesteld door de raad en het college van burgemeester en wethouders.

Jaap Verkroost is als wethouder verantwoordelijk voor het gebieds- en kernenbeleid. "We hebben altijd gezegd dat in Stichtse Vecht alle kernen hun eigenheid moeten kunnen behouden. Daarom betrekken we de inwoners en de vertegenwoordigers van de wijken en de dorpen bij de ontwikkeling van ons beleid. Zij weten wat er speelt in hun woonomgeving en hoe de specifieke kwaliteiten van hun kern intact kunnen blijven."

Hoe gaat een charette in zijn werk?

Om te beginnen wordt er op 5 april een bijeenkomst georganiseerd voor inwoners en vertegenwoordigers van alle wijkcommissies, wijkcomités en dorpsraden van Stichtse Vecht. Samen met de wethouder en het team gebiedsgericht werken bespreken zij onder andere hoe bewoners betrokken kunnen worden, wat de gebiedsindeling zou moeten zijn, wat de spelregels zijn rondom wijkbudgetten en hoe we de wijkvisies vorm moeten geven. Deze informatie wordt meegenomen naar de bijeenkomst op 7 april met verschillende professionals, zoals bijvoorbeeld de politie, het welzijnswerk en de woningbouwcorporaties. Zij voegen er hun kennis aan toe.

Een week later, op dinsdag 12 april, gaat het bestuur en het management van gemeente Stichtse Vecht en andere partners uit het maatschappelijk middenveld verder aan de slag met deze informatie. Het is hun taak om kaders te stellen en verder richting te geven aan het te ontwikkelen model. Zij stellen een soort basismodel op.

Dit basismodel wordt op donderdag 14 april weer voorgelegd aan een vertegenwoordiging van de inwoners en de professionals, die alle kans krijgen om er feedback op te geven. Een dag later, op 15 april, stellen de gemeente en haar belangrijkste partners op basis van al deze informatie een intentieovereenkomst op. Deze overeenkomst wordt uiteindelijk ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van Stichtse Vecht.

Praat u mee over het gebiedsgericht werken?

Mensen maken het verschil in het gebiedsgericht werken. Er zijn diverse manieren waarop u kunt meepraten over de invulling van het nieuwe kern- en gebiedsgericht werken. Dit bepaalt hoe u straks invloed kunt uitoefenen op wat er in uw buurt of dorp gaat gebeuren. U kunt in gesprek gaan met uw wijkcommissie, dorpsraad of wijkcomité om met hen te delen wat u belangrijk vindt. Of kiest u ervoor om via de gemeenteraad uw stem te laten horen? Dat kan natuurlijk ook. Maak dan gebruik van de mogelijkheden die zijn om in te spreken, of kom naar de politieke markten.

Wilt u meepraten tijdens de charette op dinsdag 5 april? Voor een aantal inwoners is nog plek aan boord van de Grazyna. Tijdens een vaart over de Vecht gaan organisaties, wijkvertegenwoordigers en inwoners met elkaar in gesprek. Wilt u daarbij zijn? Geeft u zich dan op via gebiedsregisseurs@stichtsevecht.nl.

Het programma van 5 april


* 19.30 uur - inschepen op de Grazyna, vertrekt vanaf Boom en Bosch, Markt 13 Breukelen

* 20.00 uur - welkomstwoord wethouder Jaap Verkroost
* 20.10 uur - inleiding over gebiedsgericht werken in Stichtse Vecht. Vervolgens zijn er workshops over de volgende onderwerpen: hoe bewoners betrokken moeten worden, wat is de gebiedsindeling, de spelregels rondom wijkbudgetten, wijkvisies. Daarna gaan we terugkijken op de avond, conclusie trekken en sluiten we de avond af.

* 22.30 uur - terug in Breukelen, gemeentehuis Boom en Bosch