Tien procent toename slachtoffers mensenhandel

Persbericht van Federatie Opvang

CoMensha, het Coördinatiecentrum Mensenhandel, heeft in 2010 weer meer meldingen van (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel gekregen. Er zijn 993 meldingen geregistreerd in 2010.
Een stijging van 10% ten opzichte van 2009. De afgelopen jaren is er steeds een substantiële stijging te zien geweest. Ook het aantal slachtoffers waar opvang voor gezocht moest worden is toegenomen. De jaarcijfers van CoMensha zijn aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aangeboden.

CoMensha weet dat niet alle slachtoffers van mensenhandel bij haar aangemeld worden. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de meldplicht niet voor alle instanties geldt. Het aantal slachtoffers van mensenhandel is zeer waarschijnlijk dan ook hoger dan het aantal meldingen dat CoMensha in 2010 heeft geregistreerd.

Opsporingsdiensten hebben de aanpak van mensenhandel het afgelopen jaar steeds meer prioriteit gegeven. De toename in het aantal aanmeldingen is mede te danken aan de inspanning en ondersteuning van CoMensha. De NGO is dan ook verheugd dat er steeds meer aandacht is voor mensenhandel bij justitie, politie en gemeenten. Toename van het aantal invallen betekent ook meer mogelijke slachtoffers van mensenhandel die worden aangetroffen. Dit heeft gevolgen voor opvang en hulpverlening. Er zijn meer bedden nodig en er is tevens een grotere diversiteit aan huisvesting nodig. Ook dient er adequate hulp en begeleiding te zijn voor de diverse soorten slachtoffers.

In 2010 is de pilot Categorale opvang slachtoffers van mensenhandel (COSM) van start gegaan.
De 50 extra bedden hebben de druk op de eerste opvang in eerste instantie aanzienlijk verminderd. Van belang is echter wel dat de COSM integraal onderdeel is van het grotere geheel van bestaande opvang- en hulpvoorzieningen voor slachtoffers van mensenhandel in Nederland.

CoMensha heeft al eerder aangegeven - tijdens de miniconferentie van vorig jaar over overige uitbuiting - dat er gebrek is aan diversiteit van beschikbare opvangplekken. Er moet veel meer gedacht worden aan afspraken met bijvoorbeeld woningbouwcorporaties en gemeenten over tijdelijke huisvesting eventueel aangevuld met ambulante hulpverlening. Gemeenten hebben een belangrijke rol bij het zoeken naar geschikte opvangplekken en huisvesting. Ook preventie en bewustwording van potentiële slachtoffers, ketenpartners en het publiek is hard nodig.

CoMensha is samen met de Federatie Opvang, de branche voor de maatschappelijke opvang, begeleid & beschermd wonen en de vrouwenopvang, een werkgroep gestart om de problematiek van grote groepen slachtoffers van mensenhandel, de gevolgen van de instroom en doorstroom verder in kaart te brengen. Een notitie met daarin aanbevelingen zal deze zomer naar de Task Force Aanpak Mensenhandel worden gezonden, die als taak heeft knelpunten bij de aanpak van mensenhandel te signaleren en oplossingen aan te dragen.

Links:
http://www.mensenhandel.nl



Razende Robot Reporter