Gemeente Maasgouw


Lentekriebels? Aanleg hoogstam weer mogelijk

Boomgaard

IKL Limburg plant nieuwe hoogstamboomgaarden in Maasgouw.

Bewoners van Maasgouw die een karakteristieke hoogstamboomgaard in een huisweide willen aanplanten, kunnen zich hiervoor aanmelden bij de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL). De voorziening geldt voor de huisweiden in de dorpsranden in de gemeente Maasgouw. Het afgelopen jaar werden 10 boomgaarden geplant. Beegden beet daarbij de kop af met vijf boomgaarden, daarnaast werden er gaarden geplant in Wesem, Ohé en Laak en Maasbracht.

Tot in de jaren zestig lagen er heel veel hoogstamboomgaarden rond de dorpen aan weerszijden van de Maas. Ter versterking van de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteit van de buitengebieden van Maasgouw heeft de gemeente, samen met IKL en lokale deskundigen, een plan met maatregelen opgesteld. Dit plan draagt bij aan het eerherstel van deze sfeerbepalende fruitgaarden en hagen. Tot voor kort was de hoogstamactie van IKL uitsluitend beperkt tot Zuid-Limburg. Het hoogstamproject is een onderdeel van het project, waarvan dit voorjaar al de eerste zichtbare resultaten zijn te zien in de vorm van bloesem. Op termijn zullen de boomgaarden zeker in het voorjaar sfeerbepalend zijn voor dorpen.

Deelnemers van het hoogstamproject kunnen kiezen uit meer dan honderd verschillende authentieke Limburgse fruitrassen, als de sterappel,Thorner Reinette, Eijsdener klumpke, Limburgse bellefleur, herfstpeer van Geulle of Ringelotte-pruimen. Alle bomen worden voorzien van een beschermende boomkast. Bij de perceelscheiding van de boomgaard kan gekozen worden uit de authentieke meidoornheg of een gemengde haag. Na aanleg voeren medewerkers gedurende twee seizoenen de noodzakelijke vormsnoei aan de jonge bomen uit. Daarna komt het onderhoud voor rekening van de eigenaar. Deze wordt geacht zich de praktische kennis hiervoor eigen te maken tijdens een snoeicursus van IKL. Overigens kunnen eigenaren op verschillende manieren gebruik maken van de ondersteuningsmogelijkheden van IKL. De aanplant is mede mogelijk door een financiële bijdrage van de gemeente en de Provincie Limburg. Van de deelnemers wordt een beperkte bijdrage in de kosten van aanleg en het onderhoud gevraagd.

Geïnteresseerden kunnen het aanmeldingsformulier downloaden via www.ikl-limburg.nl/Maasgouw of telefonisch contact opnemen met IKL Limburg ((0475) 38 64 30). Wanneer de locatie aan de voorwaarden voldoet, bezoekt een medewerker van IKL de eigenaar, waarna een ontwerp wordt opgesteld. De aanleg van de fruitbomen en hagen vindt vervolgens in het na- of voorjaar plaats. Onder het kopje `Bouwen en wonen; milieu, natuur en landschap; subsidieregeling aanplant hoogstamboomgaarden' vindt u meer informatie en het aanmeldingsformulier met de voorwaarden en richtlijnen over deze actie.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00