Jongeren betrekken bij herstructurering verbetert leefbaarheid buurt

Persbericht van Nicis Institute

Den Haag, 5 april 2011 -'De inrichting en het beheer van de openbare ruimte kan worden verbeterd als jongeren tijdig worden betrokken bij de herstructurering van hun wijk. Ze moeten een grotere rol krijgen om er voor te zorgen dat chillen en hangen niet ontaardt in overlast en aantasting van de leefbaarheid'. Dit is de conclusie van het onderzoek naar hoe jongeren hun wijk beleven, en wat een gedwongen verhuizing voor hen betekent. Veel jongeren verhuizen door sloop van de ene naar de andere achterstandswijk. Het beeld dat jongeren vervolgens hebben van de wijk waar ze zijn komen wonen blijkt echter veel positiever dan die van de publieke opinie waarin herstructureringswijken worden geassocieerd met criminaliteit en onveiligheid.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht en is opgezet in samenwerking met Nicis Institute. Onderzoekers pleiten er voor om jongeren bij herstructurering van de wijk te betrekken, omdat dit de overlast zal beperken. Het onderzoek richt zich op de stad Utrecht, maar de conclusies zijn van toepassing op meer plaatsen in Nederland.

Gedwongen verhuizing door herstructurering is voor jongeren een ingrijpend proces. De herstructurering van een wijk levert veel stress en onzekerheid op voor jongeren. Toch hebben jongeren geen of nauwelijks inbreng in de herstructureringsprogramma's terwijl ze een duidelijk beeld hebben van een veilige, mooie en leefbare omgeving. Hun leefwereld wordt benaderd door de ogen van de volwassene.

Herstructurering door sloop levert een betere woning op voor de jongeren én hun ouders. Ze gaan er op vooruit. Opvallend is ook dat een gedwongen verhuizing geen negatieve invloed heeft op hun schoolloopbaan. Door verhuizingen verliezen jongeren een deel van hun vrienden, maar op de nieuwe woonplek worden ook snel weer nieuwe vrienden gemaakt.

De resultaten staan centraal op het congres 'Jongeren, wonen en sloop' dat op dinsdag 5 april 2011 plaats vindt in het Trajectum College , Van Lieflandlaan 117,Utrecht, van 15.30 uur tot 20.00 uur. Er verschijnen drie rapporten:
1. Het onderzoeksrapport 'Jongeren, sloop en sociale stijging - Effecten van gedwongen verhuizingen op de woon-, onderwijs-, arbeids- en vrijetijdscarrière van jongeren'. Auteurs G. Bolt, P. Hooimeijer, R. van Kempen en D. Zwanenberg. Delft; Eburon. Voor het rapport zie www.nicis.nl
2. Het onderzoeksrapport 'Gezellig en gewend: Jongeren over wonen en de toekomst in een herstructureringswijk'. Auteurs: Martijn Koster en Karel J. Mulderij, uitgegeven door SWP Publishers, Amsterdam. Zie www.swpboek.com/1471
3. Het beleidsrapport met dezelfde titel als het congres 'Jongeren, wonen en sloop', uitgegeven door Nicis Institute. Voor het rapport zie www.nicis.nl

Links:
http://www.nicis.nl



Razende Robot Reporter