Rechtbank Arnhem


Onvoorwaardelijke celstraffen voor Belgen na voetbalgeweld Groesbeek

Arnhem, 5 april 2011 - De rechtbank Arnhem heeft vandaag zes Belgische supporters van de voetbalclub Germinal Beerschot Antwerpen (GBA) veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen voor het plegen van openlijk geweld op 18 juli 2009 in Groesbeek voorafgaand aan een vriendschappelijke wedstrijd tussen de voetbalclubs NEC en GBA. Een aantal van de verdachten is ook veroordeeld voor enkele andere op die dag gepleegde feiten zoals (zware) mishandeling met voorbedachten rade, diefstal met geweld en vernieling.

Vanaf het moment dat de groep GBA-supporters bij het sportterrein aankwam, hebben personen uit die groep zich, onder het scanderen van âBeerschot Hooligansâ, gewelddadig gedragen. De groep supporters heeft spullen richting de tribune gegooid waar zich op dat moment publiek bevond, waaronder kinderen. Het geweld beperkte zich niet alleen tot het gooien en vernielen van goederen. De groep heeft NEC-spelers, stewards en toeschouwers geslagen en geschopt, er zijn kopstoten uitgedeeld en mensen zijn getrapt terwijl zij op de grond lagen. Een aanwezige fotograaf werd geslagen en geschopt door GBA-supporters en moest zijn camera afgeven zodat de door hem gemaakte fotoâs die konden dienen als bewijsmateriaal gewist konden worden. Het geweld heeft voor enkele slachtoffers ernstige fysieke en psychische gevolgen gehad. Bij het overige aanwezige publiek ontstond paniek en grote angst. De impact van het geweld was zo groot dat de wedstrijd nog voor aanvang werd afgelast.

De zes verdachten hebben allen een actieve bijdrage geleverd aan het geweld. Aan de verdachte die tijdens het geweld een leidende en zeer actieve rol had, heeft de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd. De rechtbank zag geen reden om van die straf 4 maanden voorwaardelijk op te leggen, zoals geëist door de officier van justitie. Aan vier verdachten die een min of meer gelijk aandeel in het geweld hebben gehad, heeft de rechtbank conform de eis van de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden opgelegd. Slechts bij één verdachte is volstaan met een straf gelijk aan zijn voorarrest van 31 dagen, waar door de officier van justitie 6 maanden gevangenisstraf was geëist. De rechtbank heeft daarbij laten meewegen dat deze verdachte als één van de weinigen gedurende langere tijd in voorarrest heeft gezeten en al die tijd geen contact mocht onderhouden met de buitenwereld en met het geringe aandeel in het geweld van deze verdachte.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 5 april 2011 Naar boven