Rijksvoorlichtingsdienst

Laatste onbekende soldaat Ereveld Grebbeberg geïdentificeerd

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht heeft 71 jaar na de verdwijning van dienstplichtig soldaat W.F. Brummelhuis uit Bornebroek zijn stoffelijke resten geïdentificeerd. Soldaat Brummelhuis was de laatste die op Militair Ereveld Grebbeberg begraven lag als onbekende soldaat. Vrijdag wordt hij daar met militare eer herbegraven.

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de Oorlogsgravenstichting. De identificatie kwam tot stand kwam met behulp van een DNA-monster dat werd aangeleverd door de nabestaanden van Brummelhuis. Het verwantschapsonderzoek dat leidde tot zijn identificatie werd uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut.

Na de Duitse inval op 10 mei 1940 vocht de 21-jarige Brummelhuis met zijn eenheid, de 16e Mitrailleurcompagnie van de IV Divisie, in de Grebbelinie. Volgens ooggetuigen verliet hij op de derde dag tijdens zwaar Duits artillerievuur zijn stelling. Deze lag even ten oosten van Ouwehands Dierenpark. Hij bleef daarna spoorloos. Naar nu blijkt werd hij al in 1940 na de gevechten in een naamloos graf op het Ereveld Grebbeberg begraven.

Met de identificatie van Brummelhuis verdwijnt het laatste naamloze graf van het Militair Ereveld Grebbeberg. Vier andere Nederlandse soldaten van de gevechten in de Grebbelinie zijn nog altijd vermist. Hun stoffelijke resten zijn nooit gevonden.

Soldaat Brummelhuis wordt met militaire eer herbegraven op het Militair Ereveld Grebbeberg, door militairen van het 42e Tankbataljon Regiment Huzaren van Oranje. Dit gebeurt in aanwezigheid van zijn nabestaanden.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed