Gemeente Blaricum




-

Een vernieuwd woonruimteverdeelsysteem voor de regio

Er ligt een voorstel voor een vernieuwd systeem voor het verdelen van sociale huurwoningen in de regio. Negen gemeenteraden nemen hier voor de zomer een besluit over. Het vernieuwde systeem moet vooral de doorstroming bevorderen. Wie wil verhuizen moet zo min mogelijk drempels tegenkomen.

De belangrijkste wijziging is de volgorde van toewijzen. In het vernieuwde systeem vindt toewijzing van een woning plaats op basis van de inschrijfduur. Daarbij begint een woningzoekende niet meer op nul als hij een woning accepteert. Voortaan behoudt hij 75% van zijn inschrijftijd. Om jongeren (tot en met 25 jaar) voor de regio te behouden wordt een deel van de starterswoningen verloot. Ook komt er een spoedzoekregeling voor mensen die tussen wal en schip vallen.

Overgangsregeling
De samenwerkende woningcorporaties, de regiogemeenten en het Gewest Gooi en Vechtstreek hebben gezamenlijk het voorstel voor het vernieuwde woonruimteverdeelsysteem gemaakt. De negen gemeenteraden moeten nog instemmen met het voorstel. Naar verwachting is dat voor de zomer afgerond. Als de gemeenteraden instemmen is het streven om vanaf 1 september 2011sociale huurwoningen volgens het vernieuwde systeem toe te wijzen. Voor woningzoekenden komt er een overgangsregeling, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari.

|