Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Veldtoezichtdag geeft inzicht in werkzaamheden BOA's

Veldtoezichtdag Utrechtse Heuvelrug 1 april 2011

Vrijdag 1 april was er een Veldtoezichtdag Nationaal Park. Het doel was om het dagelijks werk van de BOA's (buitengewoon opsporingsambtenaren) onder de aandacht te brengen.

Collegeleden, raadsleden en betrokken medewerkers van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg en de provincie Utrecht en van Programmabureau Heel de Heuvelrug verzamelden zich bij het Henschotermeer.

De genoemde instanties dragen samen met de gemeente Rhenen en Zeist financieel bij waardoor de BOA's (1,6 fulltime-eenheid) hun werk kunnen doen.

Public relations
Burgemeester Frits Naafs wees er in zijn welkomstwoord op dat het belangrijk is dat de BOA's public relations bedrijven. ,,Zij moeten zich beter naar de mensen toe kunnen verkopen." Coen van Beusekom deelde deze woorden. In zijn hoedanigheid als Hoofd Sectie Exploitatie & Toezicht Recreatie Midden Nederland, merkte hij op: ,,Wij willen de mensen wijzen op zaken die niet mogen, kunnen en wij niet willen." John Houtveen, één van de BOA's, verwoordde het als volgt: ,,Wij willen zichtbaar zijn voor de recreant, maar onzichtbaar zoals in het geval van de koperdieven."

Al snel werd de vraag gesteld: `Waar houdt het werk van de BOA's op en waar neemt de politie de taken over?'

Het antwoord op deze vraag bleef uit. Want in de praktijk blijkt samenwerken en teamvorming belangrijk. Dat bleek wel tijdens het oplossen van de zaak van de koperdieven in het Nationaal Park. De inzet van de BOA's werd door de politie uitermate gewaardeerd.

Praktijkgevallen
Na het theoretische gedeelte, volgde de praktijk. De groep maakte een wandeling vanaf het Henschotermeer, door Landgoed Den Treek naar de Pyramide. Onderweg stapelden de incidenten zich in hoog tempo op. De agressieve wandelaar met de loslopende hond werd `gepepperd' en afgevoerd. Een mountainbiker reed het gezelschap bijna onderste boven, maar had even later de inzet van de BOA's nodig toen een boomstronk een valpartij inleidde. Een squadrijder bevond zich op verboden terrein. Dankzij de inzet van een motorrijder van de Koninklijke Marechaussee en de politie van de gemeente Woudenberg, werd de squadrijder klemgereden en bekeurd.

Dit waren incidenten die de BOA's al in de praktijk hebben meegemaakt, maar nu realistisch werden nagespeeld. Het is ook nodig dat zichtbaar wordt wat welke taak en functie de BOA's hebben. Want in het najaar moeten de huidige geldschieters het besluit nemen of de inzet van de `groene politie' in het Nationaal Park ook in de komende jaren wordt voortgezet.