Gemeente Boxmeer


Wijziging busroute Maasziekenhuis

Op 22 april 2011 verhuist het Maasziekenhuis in Boxmeer. Vanaf die dag gaan de bussen van de lijnen 93, 238 en 255 een andere route rijden, via het nieuwe Maasziekenhuis.
Tegelijk met deze wijziging gaat lijn 93 ook tussen Oeffelt en Cuijk rijden. Dit om de overbezetting op lijn 238 op het traject richting Boxmeer (door voornamelijk scholieren) op te lossen.

Lijn 93
Lijn 93 rijdt in de nieuwe dienstregeling, om voldoende tijd te hebben om naar Cuijk door te rijden, vanaf het treinstation in Boxmeer via de Bilderbeekstraat en de Burgemeester Verkuijlstraat naar de Beugenseweg en van daar richting Maasziekenhuis. Vervolgens worden Gennep, Oeffelt en Cuijk aangedaan. In Cuijk rijdt de bus via het Merletcollege, dezelfde route als lijn 238 en rijdt de bus net als de lijnen 91 en 92 naar de achterkant van het station in Cuijk.
In de andere richting gaat de route zoals lijn 238 vanaf het station in Cuijk dezelfde weg terug richting Oeffelt en via dezelfde route als de heenweg richting Boxmeer. In Boxmeer rijdt de bus via de Spoorstraat en de Stationsweg naar het eindpunt, station Boxmeer. Om de reismogelijkheden op geen enkel punt te verminderen ten opzichte van de huidige situatie is een extra rit toegevoegd. De verwachting is dat deze route in één uur gereden kan worden (heen en terug). De praktijk zal dit moeten uitwijzen. Op het traject tussen Gennep en Boxmeer wordt Oeffelt niet aangedaan. Als de route niet toereikend is dan moet worden overwogen om station Cuijk niet te bedienen, maar bij het Merletcollege te keren.
Lijn 93 zal het centrum van Boxmeer niet meer bedienen in deze nieuwe route. Lijn 255 heeft voldoende capaciteit voor de bediening van het centrum van Boxmeer en ook lijn 238 zal het centrum van Boxmeer gaan bedienen.
Lijn 93 gaat vanaf 22 april ook op zondag rijden. Bij de gekozen aankomst- en vertrektijden is rekening gehouden met de aansluiting op de treinen in Boxmeer en de aanvangstijd van de scholen in Boxmeer.
Een nadeel hiervan is, dat reizigers die tussen Gennep en het traject tussen Grave en Cuijk van lijn 238 reizen, geen gunstige overstap hebben in Cuijk of Oeffelt.

Lijn 255
Lijn 255 zal de huidige route uitbreiden met een route langs het nieuwe Maasziekenhuis. De huidige route is verlengd, vanaf de GGZ via Madeleine naar het nieuwe ziekenhuis en van daar opnieuw via Madeleine en GGZ naar het station in Boxmeer. Het ziekenhuis geldt als eindpunt van de lijn.

Lijn 238
Lijn 238 zal niet meer via Gennep rijden. Reizigers tussen Gennep en het traject van lijn 238 ten noorden van het station in Cuijk, kunnen in Cuijk of Oeffelt overstappen op lijn 93.
De huidige aankomst- en vertrektijden zijn gehandhaafd. Dit omdat deze tijden bij zowel de aanvang- als sluitingstijden van het Merletcollege aansluiten. De rit van 08.02 uur tussen Grave en Boxmeer (met een grote bus) blijft ook in de nieuwe situatie gehandhaafd. De nieuwe route heeft een aantal voordelen. Met de tijdwinst die lijn 238 boekt door het niet meer aandoen van Gennep, kan zij het nieuwe ziekenhuis bedienen, en een aantal (toegankelijke) haltes in het centrum van Boxmeer en de GGZ Land van Cuijk, die nog tot oktober 2012 op het huidige ziekenhuisterrein blijft gevestigd. De route in Boxmeer loopt, komende vanaf het ziekenhuis, vanaf de halte Beugenseweg via het gemeentehuis, De Raetsingel en Het Zand naar de GGZ. Vanaf de GGZ vervolgt de bus haar route net als nu naar het station in Boxmeer. Hiermee worden alle toegankelijke haltes bediend. Het dorp Beugen wordt niet bediend door lijn 238, aangezien er reeds een halte dicht bij dit dorp ligt.

De nieuwe dienstregeling vindt u op www.arriva.nl.