Gemeente Cranendonck


Transnationaal Park De Groote Heide

Op woensdag 2 maart jl. presenteerde streekmanager Boven-Dommel Has van Helvoort zijn droom: een Transnationaal Park De Groote Heide. Hierin kunnen verschillende Nederlandse gemeenten (waaronder Valkenswaard en Cranendonck) en een aantal Belgische gemeenten (zoals Neerpelt en Hamont-Achel) samenwerken om tot een grensoverschrijdend plan te komen voor recreatie en toerisme.

Het natuurgebied De Groote Heide vormt een verbinding tussen al deze gemeenten en kan bijdragen aan het verbeteren van de leefbaarheid en de economie in het gebied.

Behoud van flora en fauna
Om dit Transnationaal Park De Groote Heide te kunnen realiseren, zullen niet alleen de gemeenten onderling samenwerken, maar zijn ook andere partijen betrokken zoals Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, de Provincies, en randgemeenten. Het behoud van flora en fauna is daarbij een van de belangrijkste uitgangspunten. Zonder de natuur blijft er immers geen Transnationaal (natuur)Park De Groote Heide bestaan

Achelse Kluis
Toeristische poort de Achelse Kluis ligt letterlijk in het hart van het gebied. Dit is ook de plek waar de verschillende gemeenten elkaar (bijna letterlijk) raken. De Achelse Kluis moet dan ook het kloppend hart van het park worden. Daarnaast zullen er nog andere toeristische poorten rondom het gebied ontwikkeld moeten worden, zodat de recreatiedruk gespreid kan worden.