Ingezonden persbericht


//////PERSBERICHT

Van Dalen: tijd voor crisis aanpak 2.0

,,Het is tijd voor crisis aanpak 2.0," betoogde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) vandaag in Straatsburg in zijn bijdrage aan het debat met Van Rompuy over de uitkomsten van de Europese Raad. Van Dalen: ,,De economieën van sommige Europese landen krimpen schrikbarend, men koerst strak af op een faillissement. Laat de failliete landen met hun voormalige munten verder gaan."

Jarenlang hebben veel Lidstaten een begrotingsbeleid gevoerd waarbij de bomen tot in de hemel leken te groeien. Van Dalen: ,,Schulden maken was geen probleem want door de economische groei zouden die als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hetzelfde dachten vele particulieren. Zij kochten dure huizen ver boven hun stand. De toenemende meerwaarde daarvan zou hen wel redden."

Kaartenhuis

Dit kaartenhuis is ingeklapt, volgens de Europarlementariër. ,,De schuldencrisis wordt merkwaardigerwijs met meer nieuwe schulden bestreden. De Europese Centrale Bank heeft voor miljarden staatsobligaties opgekocht uit Portugal, Ierland en Griekenland. De economie van die landen moet nu onder de zweep door, en vele jaren constant keihard groeien om er weer bovenop te komen. Dat gaat niet lukken. Die economieën krimpen schrikbarend, men koerst strak af op een faillissement."


Tijd dus voor crisis aanpak 2.0, aldus Van Dalen. ,,Laat de failliete landen met hun voormalige munten verder gaan. In combinatie met flink devalueren en deels kwijtschelden van de schulden. Dan kijken we een jaar of 10 weer verder."