Zilveren jubileum met roze randje

Persbericht van Schorerstichting

Het landelijke informatie- en adviespunt Gay&Lesbian Switchboard bestaat 25 jaar. Switchboard is een begrip binnen de roze hulpverlening in Nederland. Zowel jongeren die informatie willen bij het uit de kast komen als ouderen die informatie en advies zoeken over homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenderleefstijl, worden doorverwezen naar Switchboard.

Switchboard is opgericht in 1986. Tot dan toe was er geen homoinformatie beschikbaar, terwijl er grote behoefte was aan één centraal punt voor alle vragen rond homoseksualiteit en coming out. Switchboard lanceerde homopagina 447 op de Nederlandse teletekst. Het was Guus Silvertand die als intermediair aan de slag ging met hulpverlening ten behoeve van homoseksuele mannen en vrouwen op sociaal, medisch, cultureel en algemeen maatschappelijk gebied. Vrijwilligers waren destijds zeven dagen per week en 24 uur per dag telefonisch bereikbaar. Ze opereerden vanuit een geheime plek in Amsterdam.

Roze dienstverlening
In de jaren die volgden groeide Switchboard uit tot dé informatielijn voor alle vragen rond homo- en biseksualiteit. Met de komst van internet is de roze dienstverlening uitgebreid met een e-mailservice en een website. Ook zijn transgenders toegevoegd aan de doelgroep. In 2004 bundelde Switchboard haar krachten met COC Nederland en Schorer. Sinds mei 2009 is Switchboard onderdeel van Schorer.
Nu kunnen homomannen, lesbische vrouwen biseksuelen en transgenders (LGBT) er op werkdagen terecht voor een luisterend oor, informatie en advies of doorverwijzing. Maar ook professionals en mensen uit de directe omgeving van LGBT weten Switchboard te vinden.

Bij Switchboard werken nu zes vrijwilligers, waarvan sommigen al meer dan vijftien jaar Of ze nu telefonisch vragen beantwoorden, mails afhandelen of de landelijke activiteitenkalender up to date houden, het enthousiasme en hun betrokkenheid is enorm. Schorer is trots op dit jubileum.

Switchboard: www.switchboard.nl en 020 623 65 65 (ma-vrij 12:00-18:00 uur) helpdesk@switchboard.nl

*




Razende Robot Reporter