Gemeente Heeze-Leende


Commercieel of coöperatief glasvezelnetwerk in Heeze-Leende?

Op 11 april gaat de gemeenteraad zich buigen over de wijze waarop het glasvezelnetwerk in Heeze-Leende tot stand moet komen. Er zijn twee mogelijkheden. Commercieel of coöperatief. Het college geeft de voorkeur aan het coöperatieve model, omdat alleen dit model de mogelijkheid biedt van een open netwerk, dekking in kernen en buitengebied en bovendien het perspectief van dalende tarieven.

Het commerciële model

Reggefiber heeft aangeboden om de kernen van Heeze en Leende te verglazen. Bij een deelname van 30 % exploiteert zij voor haar eigen rekening en risico een netwerk voor inwoners en beperkt zich daarbij tot de kernen van Heeze en Leende. Wil de gemeente volgens dit model het netwerk ook laten aanleggen in Sterksel en de buitengebieden dan zal de gemeente daar een financiële bijdrage aan moeten leveren. Zonder deze gemeentelijke bijdrage legt Reggefiber alleen een netwerk aan voor inwoners van de kernen Heeze en Leende. In beginsel worden alleen de woningen aangesloten, maar dit kan mogelijk uitgebreid worden met de bedrijven en instellingen. Afnemers van het Reggefiber netwerk krijgen de keuze uit drie providers.

Het coöperatieve model

Een Consortium heeft ook aangeboden om een glasvezelnetwerk aan te leggen, maar dan volgens een heel ander model. In dit coöperatieve model zijn alle aangeslotenen lid van de coöperatie. Dus alle inwoners, bedrijven en instellingen worden bij het afsluiten van een abonnement automatisch lid van de coöperatie. De leden kiezen uit hun midden een ledenraad (algemeen bestuur) en daarnaast een dagelijks bestuur. Dit dagelijks bestuur is verantwoordelijk voor het afsluiten van contracten met de nog te selecteren providers. De coöperatie is non-profit belangenbehartiger van alle abonnees en kredietverstrekkers en geeft opdracht voor de aanleg van het glasvezelnetwerk en gaat op zoek naar de beste providers. Het Consortium wil in eerste instantie Heeze, Leende en Sterksel verglazen en in een later stadium -bij voldoende vermogen opbouw- successievelijk ook de buitengebieden. Om dit model te financieren zullen naast een lening ook certificaten en obligaties worden uitgegeven.

Keuze van het college

Naar oordeel van het college van Heeze-Leende dient een glasvezelnetwerk te zijn :

"Een infrastructurele voorziening geschikt voor alle inwoners, bedrijven en instellingen, open en betaalbaar, met keuzevrijheid voor diensten die passen bij de behoefte van gebruikers, en waarop dienstaanbieders zonder belemmeringen diensten kunnen aanbieden. Bandbreedte, openheid en betaalbaarheid bieden de mogelijkheid een breed en divers dienstenpakket door te geven waarmee: leefbaarheid, bedrijvigheid en sociaal-maatschappelijke cohesie in onze gemeente versterkt worden."

Deze visie kan het best omschreven worden als een nutsvoorziening. Een voorziening die letterlijk ten dienste staat van de inwoners.

Om de beoogde "nutsvoorziening" in Heeze-Leende te realiseren, biedt alleen naar oordeel van het college het coöperatieve model een mogelijkheid: openheid, dekking in kernen en haarvaten en bovendien het perspectief van dalende tarieven. Om deze reden heeft het college ook de gemeenteraad voorgesteld om te kiezen voor het coöperatieve model.